Finns det något enklare än att laga wokrätter. Jag brukar laga Thai wok recept med grönsaker och kokosmjölk och det var en av de första rätter jag lärde mig att laga faktiskt. Huvudgästerna i denna rätt är vitlök, ingefära och soya. Välkomna till det thailändska köket!
Det bästa med wok med nudlar är att barn vågar smaka på olika grönsaker. Antar att det är för att de är lite krispiga. För annars gillar dem inte kokta grönsaker så mycket här hemma. En annan fördel med wok recept är att du kan anpassa receptet efter vilka grönsaker du har hemma i kylskåpet eller frysen.
Tips för en god thai wok:
Kycklingen: Jag använder fryst kycklinglårfilé. Kycklingen brukar jag ta ut några timmar innan jag ska laga rätten. Då får den tina sakta och ger ett mörare kött. När du sen steker den i woken så ge den lite yta och stek lite till så att den är nästan helstekt och ta ut den precis innan. När du sen lägger till den med grönsakerna blir den precis helstekt och inte torr. Väldigt viktigt med denna punkt för att få ett gott kött. Sedan lägger smaken av soya, ingefära, vitlök, chili ännu mer smak i köttet.
Grönsakerna: Stek dem bara väldigt snabbt och på hög värme så att de blir krispiga. Använd grönsaker som är fräscha, bra och ekologiska. Det ger mer smak och rätt vitaminer. Försök hacka alla grönsaker jämnstora så att de värms upp på samma tid. Om du ska äta med pinnar skär dem som nudlar, så blir det enklare att plocka upp dem.
Thai wok recept kyckling
Ingredienser
- 2 st kycklinglårfilé
- 1 msk sesamolja
- 1 st skal av lime
- Broccoli ev. pak choi
- Blomkål
- 1-2 morötter
- 4-5 Champinjoner
- 1 konservburk kokosmjölk valfri
- Salt, peppar
- vitlök, ingefära, soya, sesamfrön, fisksås, sambal oalek, cashew
Instruktioner
- Börja med att bryna limeskalen i lite olja med cashew.
- Tillsätt sedan strimlad kycklingen och bryn tills den får färg men inte genomstekt, den ska ju koka i grytan sen. Lägg åt sidan.
- Hacka alla grönsaker till småbitar och lägg i woken. Woka på hög värme i några minuter. Börja med vitlök och ingefära. (Du kan också använda frysta färdiga wokgrönsaker för att göra det enklare i vardagen)
- Tillsätt såsens ingredienser soya, sambal oalek, fisksås.
- Tillsätt sist i kokosmjölk (valfri) och kryddor och koka lite till på medelvärme. Vill du ha i lite hetta kan du lägga i lite chili, så ger det god smak.
- Servera med ris eller nudlar.
- Tips! Man kan byta ut kokosmjölk mot grädde och curry eller currypasta för en mildare smak. Det är också gott. Toppa med koriander.
Kika in på blomkålstaco med chilicoleslaw&koriandersås!
Lämna gärna en kommentar om inlägget eller en recension nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3
Åh så smarrigt det ser ut! Wook är såå gott!
Det är jättetacksamt med wok! I Tyskland har de elektriska wokar som de ställer på bordet, och wokar mitt på matbordet när alla sitter ner, våra tyska vänner gjorde det när vi var hemma hos dem. Tyskar gillar prylar och maskiner av olika slag, har jag märkt… Men det är himla dåligt flås i elektriska wokar, så tacka vet jag vanliga wokar.
Fin bild med den prickiga duken!