Turkisk pirog med fetaost – gott recept

Håll i dig för här kommer receptet på världens godaste piroger – turkisk pirog med fetaost. Dessa piroger med feta brukade serveras på alla tekvällar mamma hade när jag var liten. Kan aldrig glömma doften och smaken när bröden kommer ut från ugnen nybakade…mmmm mums.

piroger
piroger

Vad är pirog? 

Piroger är ett bröd som du fyller med något valfritt såsom ost, köttfärs eller feta. För att få dem alldeles mjuka så var noggrann när du häller i mjöl. Använder du rumsvarm mjölk och vatten blir det bättre. Och du kan låta degen jäsa något ytterligare om du har tid. Var dock medveten om att de kanske blir svårare att stänga igen när de är fluffiga. Om du tycker om att skapa konst med mat så kan du forma dina piroger på olika sätt. Googla och få inspiration till att experimentera i köket.  

Hur bakar man pirog?

  • De viktiga är att ha fingertoppskänslan när du gör degen och kan känna när en deg blir färdig. Lägg till mjöl lite i taget i slutet och när degen går ihop utan att kleta i kanterna är den klar. Den ska kännas mjuk som örsnibben brukar man säga.
  • Ingredienserna ska vara rumsvarma som mjölk, ägg, olja. Fyllningen ska vara kall. Jästen ska vara färsk. 
  • Du kan variera dessa piroger med vilken fyllning du vill egentligen. Jag tycker också om piroger med köttfärs. Piroger med riven ost. Se fler pirog recept här.  Eller varför inte testa mina turkiska pide.

Recept Turkisk pirog

Turkisk pirog med fetaost

En favorit att ha i frysen.
Förberedelser10 minuter
Tillagningstid1 t
Måltid: Tilltugg
Kök: turkiskt
Keyword: Pirog

Ingredienser

  • 1 paket jäst
  • 4 dl standardmjölk
  • 2 dl olja
  • 3 msk turkisk yoghurt
  • 2 msk strösocker
  • cirka 12 dl vetemjöl
  • 1 tsk Salt
  • 1 st äggvita

Fyllning

  • 100 gr Fetaost el. vitost
  • Persilja
  • Pensling
  • 1-2 ägggula, olja sesamfrö

Instruktioner

  • Smula jästen i en stor skål. Använd ljummen mjölk och häll i skålen. Lös upp jästen ordentligt.
  • Tillsätt olja i skålen tillsammans med de övriga ingredienserna. Jobba ihop degen ordentligt och addera försiktigt mjöl tills det blir en deg, som inte är kladdig. Låt jäsa under bakduk cirka 50-60 minuter.
  • Under tiden kan du göra fyllningen. Smula fetaosten med hackad persilja och mosa ihop.
  • Sätt ugnen på 180-190 C. Ta degen och dela den i bitar. Sedan tar du varje degbit och rullar den till en bulle och plattar ut med händerna till en cirkel. Fyll den och stäng igen. Lägg över pirogerna på en plåt med bakplåtspapper.
  • Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Låt jäsa ca 20-30 min. Och in i ugnen tills de får färg ca 20 minuter.

Tips. Smidigt att snabbt frysa in turkiska piroger och ta fram när man får oväntat besök eller är hungrig.

En lite mer avancerad men mycket saftigare pirog är ett recept på fyllda piroger med oliver! eller testa mina glutenfria piroger