Turkisk pirog med fetaost – gott recept

Här kommer receptet på världens godaste piroger – turkisk pirog med fetaost. Dessa piroger med feta är jag uppväxt med. Och när bröden kommer ut från ugnen nybakade…mmmm….så underbart.

Turkisk pirog med fetaost

Turkisk pirog med fetaost

Vad är pirog? 

Piroger är ett bröd som du fyller med något valfritt såsom ost, köttfärs eller feta. För att få dem alldeles mjuka så var noggrann när du häller i mjöl. Använder du rumsvarm mjölk och vatten blir det bättre. Och du kan låta degen jäsa något ytterligare om du har tid. Var dock medveten om att de kanske blir svårare att stänga igen när de är fluffiga. Om du tycker om att skapa konst med mat så kan du forma dina piroger på olika sätt. Googla och få inspiration till att experimentera i köket.  

Hur bakar man pirog?

De viktiga är att ha fingertoppskänslan när du gör degen och kan känna när en deg blir färdig. Lägg till mjöl lite i taget i slutet och när degen går ihop utan att kleta i kanterna är den klar. Den ska kännas mjuk som örsnibben brukar man säga. Du kan variera dessa piroger med vilken fyllning du vill egentligen. Jag tycker också om piroger med köttfärs. Piroger med riven ost. Se fler pirog recept här.  Eller varför inte testa mina turkiska pide.

Recept Turkisk pirog

Turkisk pirog med fetaost

En favorit att ha i frysen.
Förberedelser10 minuter
Tillagningstid1 t
Måltid: Tilltugg
Kök: turkiskt
Keyword: Pirog

Ingredienser

  • 1-2 paket jäst
  • 4 dl standardmjölk
  • 75 gr smör
  • 3 msk turkisk yoghurt
  • 1 msk strösocker
  • cirka 15 dl -2 kg vetemjöl
  • Salt

Fyllning

  • 100 gr Fetaost el. vitost
  • Persilja
  • Pensling
  • 2 ägg sesamfrö

Instruktioner

  • Smula jästen i en stor skål. Värm mjölken till 37C och häll i skålen. Lös upp jästen ordentligt.
  • Smält smöret och tillsätt i skålen tillsammans med de övriga ingredienserna. Jobba ihop degen och addera försiktigt mjöl tills det blir en deg. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter.
  • Under tiden kan du göra fyllningen. Smula fetaosten med hackad persilja och mosa ihop.
  • Sätt ugnen på 200 C. Ta degen och dela den i bitar. Sedan tar du varje degbit och rullar den till en bulle och plattar ut med händerna till en cirkel. Fyll den och stäng igen. Lägg över pirogerna på en plåt med bakplåtspapper.
  • Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Låt jäsa ca 15 min. Och in i ugnen tills de får färg.

Tips. Smidigt att snabbt frysa in turkiska piroger och ta fram när man får oväntat besök eller är hungrig.