Turkisk pide med ost – hembakat

Pide bröd är så gott som är en öppen pirog med fyllning av bland annat köttfärs, ost, oliver. Passar utmärkt en varm sommardag på altanen och du sitter och dricker ditt té med goda nygräddade gyllene pide bröd. Receptet på turkisk pide hittar du längre ner!

Turkisk pide

Goa pide bröd

Turkisk pide

Pide

Vad är turkisk pide?

Pide bröd är en turkisk öppen pirog med fyllning. Du kan fylla den med det du önskar, men vanligast är köttfärs, fetaost och persilja, riven ost. Formen är avlång och kanterna är invikta. Precis som pizza och lahmacun blir dem goda om du gräddar dem snabbt i varm värme i ugnen. Pide kan serveras vid större fester som plockmat, till piknick eller som fredagsmat. 
Att göra degen är inte så svårt, utan du bakar ut den till en deg som inte är klibbig genom att addera lite vetemjöl i taget. 

Det här pide receptet blev även delat på Expressen Mitt Kök när jag jobbade där.

Imorgon är det matträff hos en av grannarna. Vi är åtta personer. Värdinnan gör efterrätt och huvudrätten. Utifrån ska två personer ta med sig något. Jag tänkte ta med mig dessa turkiska pide som jag har gjort i olika smaker. Tidigare är det någon som frågat om receptet på turkisk pide, jag hoppas du ser receptet. 

Turkisk pide – öppen pirog

Pide är öppna turkiska piroger.
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid1 t
Måltid: Tilltugg
Kök: turkiskt
Keyword: bröd
Portioner: 12 st

Ingredienser

  • 4 dl ljummen vatten
  • 1 pkt färsk jäst
  • ca 10 dl vetemjöl
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • Uppvispat ägg till pensling

Instruktioner

  • Lös upp jästen i ljummet vatten i stor skål.
  • Häll i olja, salt och arbeta in mjöl tills du får en smidig deg och låt sedan jäsa i cirka 30 minuter.
  • Dela degen i tolv delar och kavla ut varje deg tunt till en avlång rund form. Fortsätt att fylla med valfri fyllning och vik in kanterna så att ingen vätska rinner ut. Låt bröden jäsa i 10 minuter och pensla sedan med ägg.
  • Sätt ugnen på 225 grader och när den är varm kan du grädda bröden/ pizzan i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter tills de får färg.

Tycker du om turkiskt pide bröd kan du också prova dessa:
Bjudbröd med olivfyllning
Pirog med fetaost
Köttfärspiroger