Röd linssoppa med brödsnäcka börek

Turkisk röd linssoppa med varm brödsnäcka (cig börek) är en vegetarisk soppa jag brukar laga till vardags. Soppan som kallas mercimek corbasi är väldigt näringsrik och annorlunda från vanlig linssoppa, eftersom grönsaker som morot och potatis får koka tillsammans med röda linser i denna goda soppa. Det ger linssoppan en tjockare konsistens, en variation av näring, sötman från morot och umamismak från linserna.

Röd linssoppa med brödsnäcka snabbt
Röd linssoppa med brödsnäcka

Recept på en god linssoppa full med näring från potatis, morötter, linser. Serverad med en supergod brödsnäcka. 

Variera din linssoppa

Vill du göra en enklare och snabbare linssoppa kan du utesluta grönsakerna. Det är också gott att smaksätta den enkla linssoppan med kokosmjölk. 
 
Jag provade att ta kort under hela lagningen idag på min vegetariska soppa, vilket är en konst i sig. Sedan la jag upp bilderna i ett bildprogram och fixade till och hoppas att ni får nytt av det. 
 

Röd linssoppa med brödsnäcka

En börek med salladslök som friteras i stekpanna.
Förberedelser10 minuter
Tillagningstid40 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: turkiskt
Keyword: soppa
Portioner: 8 pers

Ingredienser

  • 2 dl röda linser
  • 2 msk ris
  • 16 dl vatten
  • 2 st morötter
  • 1 st potatis
  • 1 st gullök
  • 3 msk rapsolja
  • 1/2 msk tomatpuré
  • Rödpeppar, torkad el färsk mynta

Instruktioner

  • Skiva morötterna. Hacka potatis och lök i små skivor.
  • Värm oljan i en tryckkokare (kastrull går bra om du inte har någon tryckkokare). Fräs tomatpurén och tillsätt vatten och buljong. När vattnet kokat lägg i potatis, lök, linser, ris och morötterna och koka tills grönsakerna är mjuka. Med tryckkokaren tog det ca. 20 min.
  • Mixa igenom soppan med en handmixer tills den är helt slät.
  • Krydda med mynta, rödpeppar, salt och koka i ytterligare 5 min.

Recept brödsnäcka cig börek

Ingredienser, 6 st snäckor
1 tsk torrjäst 1,5 dl ljummet vatten 1 tsk strösocker 4 msk olivolja 4 dl vetemjöl 2 dl hackad salladslök

Gör så här

1 Lägg jäst och socker i ljummet vatten. 2 Sila vetemjöl i en stor skål. 3 Tillsätt jästvätskan och olivoljan i mjölet och jobba ihop till en deg. Låt jäsa i 45 min. 4 Dela degen i 6 bitar. Kavla ut till 10-15 cm runda cirklar. Fördela den hackade salladslöken över och rulla ihop. Ta sedan ena änden och rulla den runt sig själv, så att det blir som en snäcka. Ta kaveln och gå över den så att den tunnas ut lite grann. 5 Fritera snäckorna i lite olja i en teflonpanna på båda sidor. Servera varmt.

Här är ett annat recept på Ugnsgratinerad grönsakssoppa som jag verkligen gillar.