Quinoabiffar glutenfria – mer protein

Du har säkert sett de turkiska linsbiffarna. Om inte så har du missat något gott. Som min vännina sa när jag bjöd på buffé ”Är de där biffarna verkligen vegetariska?”. Dem är så goda och nu har jag testat att göra dem med quinoa som innehåller mer protein för att bli ännu mer näringsrika: Quinoabiffar glutenfria. Vågar du ge dem en chans?

Quinoabiffar - glutenfria
Quinoabiffar glutenfria

Innehåller quinoa mer protein?

Quinoa är ett frö fylld med protein och fibrer. Proteiner som är uppbyggda av aminosyror behövs i kroppens alla funktioner och man pratar om fullvärdiga proteiner. Fullvärdigt kallas ett livsmedel som innehåller alla de 9 essentiella aminosyrorna. Kött, fisk, mjölk och ägg är exempel på fullvärdigt protein. Äter du vegetariskt så finns det livsmedel som är fullvärdiga: quinoa, hampa, chia, moringa, chlorella, spirulina (Finns på bodystore), bovete samt flera superfoods och adaptogener. Andra livsmedel som bönor och baljväxter, nötter och frön, korn, grönsaker saknar vissa aminosyror, men om du kombinerar dem och äter tillsammans får du i dig tillräckligt av proteinbehovet. Quinoa är ett fullvärdigt protein och innehåller de viktiga aminosyror vår kropp behöver. Se till att få i dig fullvärdiga vitaminer i din kost, eftersom det är viktigt för vår kropps funktioner och hormoner.

Recept Quinoabiffar glutenfria

Ingredienser, cirka 40 st

4 dl röda linser
2 dl quinoa
6 dl vatten
2 st gul lök
1 dl rapsolja
2 msk tomatpuré
3-4 st finhackad salladslök
1 knippe finhackad persilja
1 dl saft av citron
Salt, torkad mynta, turkisk rödpeppar, spiskummin 

Så här gör du

  1. Börja med att skölja linserna tills vattnet är helt klart.
  2. Häll upp en kastrull med vatten och koka upp tills linserna blir mjuka och mosiga.
  3. Ta av från värmen och tillsätt quinoan och stäng locket. Vänta tills quinoan sväller i cirka 10 minuter och låt svalna. Om den känns för lös låt svalna lite till. 
  4. Under tiden kan du göra såsen genom att finhacka löken. Bryn den i olja tills den får färg i cirka 5 minuter. Tillsätt nu tomatpurén och blanda till det blir jämnt. Häll över såsen medans den är varm i kastrullen med linserna och fortsätt att blanda ordentligt. Konsistensen får inte vara för torr, tillsätt då mer olja. Eller om den är för lös kan man tillsätta lite mer quinoa. Låt biffsmeten svalna.
  5. Arbeta nu ihop till en jämn smet med händerna. Tillsätt sedan de finhackade salladsköken, persiljan, citronsaften och kryddorna. Till sist blanda lätt med handen och forma ihop till avlånga bullar och servera dina quinoaköfte.

Testa även originalreceptet på linsbiffarna med bulgur!