Luftballong i Kappadokien

Idag åkte vi på en ballongtur i Cappadocia under vår resa i Turkiet. Företaget har startat sin aktivitet 2010. Dem har tre ballonger och varje ballong tar cirka 10 passagerare per dag.

Luftballong i Kappadokien

Luftballong i Kappadokien

Nyvakna och uppsvullna ögon. Ballongflygning med frukost kl. 4.30 på morgonen. I Cappadocia startar flygningarna tidigt på morgonen eftersom det då inte är så varmt och vind finns. Vår pilot berättar fakta om ballongflygningen: 
  • I Cappadocia startade första ballongflygningen 1995. Då var det ca. 100 passagerare per månad. Idag är det 100 per dag som flyger, så det har verkligen ökat.
  • Luftballongen på Royal Ballon kommer från England och har en livstid på 1000 timmars flygning, vilket skulle motsvara cirka 3 år.
  • Luftballongen fylls med Helium liknande luft på 90 graders värme. När det än över 90 åker den upp och när den kommer under åker den ner. Max.temp. ute är 30 grader, vid högre temperatur kan det bli riskabelt.

Frukostbuffé innan luftballong

Vi startar turen genom att åka till företagets lokal i Göreme. Där bjuder dem på frukostbuffé med bröd och piroger, pålägg och te. Därefter transporteras vi med deras minibuss till platsen där ballongen ska lyfta ifrån. På plats fyller dem ballongen med luft och vi får stiga på. Sedan börjar den sakta svajande stiga uppåt. Vi flyger med deras minsta ballong som rymmer 10 personer. Med oss finns piloten Ercivent. Han har fyra gastuber, från vilken han fyller ballongen när vi ska lyfta. Han ändrar riktning med hjälp av vinden. Erci som han också kallas, säger att luftballong flygning liknar segling. Det är en liknande teknik, eftersom man använder sig av vinden. Idealet är att stå på 200-400 meters höjd då man kan se omgivningen bäst. Men den kan även flyga upp till 1000 meters höjd.
 
Jag är själv inte en person som gillar utmaningar och spänningar så mycket. Jag blev intresserad av luftballongflygning, eftersom jag gillar geografin och naturen i Cappadocia. I efterhand är jag väldigt nöjd att jag tog beslutet att åka på en tur. Det var en sådan obeskrivlig härlig känsla att få se naturen uppifrån i olika vyer.
 

Vad är Kappadokien? 

Cappadocia är ett underverk som har skapats under tre miljoner år. Det har kommit till av bergen Erciyes, Hasan och en till som har haft en vulkan explosion. Under den tiden var området en sjö. Så bergexplosionen blir som lera och med tiden bildas med vattnets tryck formationerna till. Överdelen blir hård och undre delen mjuk, viket ger den karaktäriska formen som kallas peribaca (féernas berg). Piloten Erci visar oss Göreme, Avanos, Ürgüp, Zelvi och Uchisar. På några av topparna har konstnären Andrew Rodgers skapat konst, och detta har såklart skapat ett intresse hos turister.
 
Efter att ha flugit uppe i luften i cirka en timme började vi sakta åka neråt. Vi tas emot av flygteamets tekniker. Vi kastar ner ett rep och tre killar kämpar med att få ner ballongen. Sedan när den väl är nere öppnar dem upp ett ställe längst upp på ballongen där luften går ut. Själva korgen vi sitter på berättar piloten att den är väldigt tålig och samtidigt elastisk ifall den skulle krocka med ett träd. Vi stiger av ballongen och gratuleras med medaljonger och skumpa.
 
balloon2