Kappadokien: Göreme och Derinkuyu

Idag besökte vi i Kappadokien: Derinkuyu, som är en underjordisk stad. I vissa tunnlar var det lite svårt att stå och gå framåt. Men så häftigt att människor har levt här och allt har fungerat. Läs om Göreme och Derinkuyu i Turkiet.

Göreme och Derinkuyu

Göreme och Derinkuyu

Här lite faktatext från wiki om Derinkuyu:
Derinkuyu ligger i Nevsehir i mitten av Turkiet. Här finns en av de största underjordiska städerna. Tusentals människor bodde under jorden i årtusenden och här fanns allt från vinfabriker till stall. Rätt fascinerande. Nya upptäckter görs konstant och 1963 hittade man nya tunnlar som ledde till nya rum och förenar underjorden med andra underjordiska städer. Så hur stor underjorden är har man ingen uppskattning om. Det som har hittats är 8 våningsplan, men enligt experter kan det finnas upptill 27 våningsplan.

göreme

Göreme i Kappadokien

Vi var även och tittade omkring i Göreme efteråt. Visst har dem dekorerat trädet fint med ”Onda ögat”- symbolen. ”Göreme är en ort i Kappadokien i provinsen Nevşehir i Turkiet. Befolkningen uppgick till 1 945 invånare i slutet av 2007. Orten är centrum för Göreme nationalpark som tillsammans med de märkliga klippformationerna av UNESCO är förklarad som världsarv. Landskapet blev skapat för flera miljoner år sedan då aska och tuff (vulkaniskt damm) från vulkanutbrott täckte den enorma högslätten. Senare har väder och vind skapat dessa märkvärdiga formationer och figurer som man kan se idag. Den lättbearbetade tuffstenen har utnyttjats för att i klipporna hugga ut och bygga underjordiska bostäder, grottor, lagerrum, kyrkor och till och med hela städer. Vissa når ner till 10 våningar under jorden. De blev byggda av kristna på flykt från romarna omkring år 200 Landskapet har blivit en av Turkiets främsta och mest särpräglade sevärdheter och flitigt besökt av turister.” Källa Wiki.

Idag är jag i Istanbul och ska ut och äta nu. Kram från hotellet. 

Läs om mina resor i Istanbul här!