Är du nyfiken på min alldeles egna kryddiga Laksa – asiatisk kycklingsoppa med nudlar?
Det malaysiska köket är en blandning av det kinesiska och indiska. På kungsbron i Stockholm finns en asiatisk restaurang, Sen Street Kitchen, som gör den godaste Laksan – asiatiska kycklingsoppan med nudlar. De mjuka smakerna från kokosmjölken blandat med hettan från ingefäran är så gott. Jag äter där rätt ofta på lunchen, men det vore ju kul att kunna laga sin egen Laksa – asiatiska kycklingsoppan också. Så nu gjorde jag ett försök och testade att göra en Laksa själv. Och vet du vad, det var ju inte alls svårt och så gott det blev. Det här kommer bli en favoriträtt i mitt hem i alla fall.
Så gör du din asiatiska kycklingsoppa med nudlar
Så här gör du kycklingen
Kycklingfiléer, ingefära, salt, sesamfrön, honung och lime.
Börja med att, vända kycklingfiléerna i salt och ingefära, lägg ett bakplåtspapper över dom och banka ut lite lätt. Detta görs både för att kryddorna ska fastna och för att det ska gå fortare att steka. Därefter, lägg filéerna i en stekpanna och tillaga tills de är färdigstekta. När du är färdig, låt kycklingen vila innan du skär i den, för att köttet ska bli saftigt. Sist, ringla på honungen, pressa på limesaft och strö över sesamfrön och skär sedan i bitar. Mums, så gott!
Så här gör du laksan
cirka 8 dl vatten, 2 vitlöksklyftor, 2 cm färsk ingefära, 1 tsk gurkmeja, ca en halv knippa salladslök, 1 stor tsk jordnötssmör, 4 limeblad, ca en halv knippa koriander, 1 msk soja, 1 msk fisksås, risnudlar, sparris, 400 g kokosmjölk och lime.
Börja med att koka upp vattnet. Fortsätt med att köra vitlök, ingefära, gurkmeja, salladslök, jordnötssmör, limeblad, koriander, soja och fisksås i en matberedare, och blanda ut i det kokande vattnet. Fortsätt med att lägga i nudlarna, edamamebönor och kokosmjölken. Slutligen låt soppan koka upp på nytt, stäng av värmen och smaka av med lime och soja.
En av mina favoriter på bloggen är annars den ugnsgratinerade grönsakssoppan. Om du blir nyfiken på den kan du testa den här.