Krossad potatis – smashed potatis

Trenden med krossad potatis i ugn – smashed potatis sprider sig snabbt. Det är rätt intressant hur en blir påverkad av det som finns i sociala medier. Just nu kan jag berätta för er att det är mycket Smashed potatoes, rabarberkakor, massor med bananbröd och både med och utan gluten. Ja, sen eftersom jag mest följer hälsokonton så är det massor med bowls och smoothies. Men återigen till min goda Smashed potatis. Asså gudomligt gott och enkelt att laga!

Krossad potatis
Krossad potatis, även kallad Smashed potatoes!

Att välja potatis

Har en god och annorlunda smak. Finns färsk potatis, sommarpotatis och vinterpotatis med fullmoget skal. Och massor av olika smaker. Fastare potatis annan typ av vattnighet.

  • Mandelsmak – en mjölig smak med hög stärkelse. God skal. Pommes frites, friterade produkter.
  • King Edward – Klassiska mospotatis. Kokkänslig. Något mildare i smaken. Snällare skal. Känns igen på dess röda färg.
  • Körbärspotatis – Delikatesspotatis. Plockas tidigare och växer sig inte lika stor. Råsteker den långsamt, men lite smör och vitlök, timjan. Skalar inte den då den har så mycket karaktär i skalet.
  • Annabelle – God och fast potatis. Krämigt inre. Om du vill göra lätt kokt potatis med lite olivolja, salt och smör.
  • Anden sunside – guldgul potatis. Otroligt god. Väldigt annorlunda.
  • Amandine – naturliga mandelsmaker. Elegant skal. God att koka med skal och brynt smör i vattnet. Då kommer smakerna fram.

Förvara potatis längst ner i kylen, så att den får så mycket mörker som möjligt.

Krossad potatis – Smashed Potatis recept

Du kan också göra smashed potatis med parmesan. Bara riv det över oljan. Du kan också testa att krossa blomkål på samma sätt. Det enda du gör är att du kokar potatisen till nästan klara, krossar dem på en plåt och lägger över lite olja, vitlök och ost eller kanske fetaost. Gräddar sen i ugnen tills de blir gyllene. Servera som tillbehör till andra rätter som fisk, grillad kyckling, lax, oxfilé.

Smashed potatis

Krossade potatis
Förberedelser10 minuter
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Huvudrätt
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 500 gr potatis
  • 2 st vitlök
  • 1 kvist timjan eller krydda
  • 1 dl riven ost
  • 3 msk olivolja
  • salt, peppar

Instruktioner

  • Börja med att sätta ugnen på 230 grader.
  • Därefter rengör du potatisarna ordentligt och kokar dem sedan i lättsaltat vatten i cirka 15 minuter (beroende på sort, men de ska vara nästan klara).
  • Fortsätt med att lägga dem på en plåt med bakplåtspapper eller smörad, och krossa potatisen lätt med en sked, gaffel eller träslev.
  • Lägg sedan över lite pressad vitlök, timjan, olja, ost och havsalt. Sedan lägg in dem i ugnen tills de får den gyllene färgen. Servera potatisarna som tillbehör till din huvudrätt. Väldigt enkel och god middags tillbehör.

Potatisens nyttigheter sitter i skalet

Det här berättar Fredrik Paulún i tidningen Hälsoliv.
– Jag tycker att man ska göra det till rutin att äta potatis med skalet kvar. Där sitter otroligt stor del av vitaminerna och fibrerna. Skalet håller också ihop potatisen och ger ett lägre blodsockersvar när man äter den, jämfört med andra kolhydrater. Han berättar vidare också att potatis innehåller fiber, vilket är viktigt för våra tarmars funktion. Och kall potatis som innehåller stärkelse ger en god bakterieflora.
Så egentligen om du låter rätten kallna och värmer upp den igen dagen efter, kommer den innehålla mer stärkelse som är bättre för din mage.

Här är ett recept på bakad potatis med supergoda röror till om du vill prova något annat recept. Det brukar vara min go-to när jag inte har tid eller ork exempelvis på fredagar.

Lämna gärna en kommentar / recension om inlägget nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3