Krämig blomkålssoppa med krutonger

Krämig blomkålssoppa är nyttigt och har en len konsistens. Stor fördel är att receptet blomkålssoppa går att svänga ihop enkelt. Serverad med egenodlade tomater och persilja från balkongen.

Krämig blomkålssoppa med krutonger - snabbt recept
Krämig blomkålssoppa med krutonger – snabbt recept

Vegetariska rätter med blomkål

Blomkål får en mild och söt smak när den tillagas. Blomkål är egentligen gul, men eftersom den skyddas av sina blad, vilket i slutskedet görs manuellt får den sin vita färg. Jag gillar att baka blomkål i ugn eller äta den rå i sallader. Blomkålssoppa passar utmärkt för den som följer lågkolhydratkost LCHF-dieten. Den här vegetariska soppan får smak av grädde och ost med blomkålens karakteristiska smak. Om du vill göra den matigare kan du fräsa med en potatis och purjolök. Vill du variera soppan kan du även pröva att lägga till broccoli, som kommer ge soppan en annorlunda smak. Ta det du har helt enkelt, gör en kylskåpsrensning. Har du tid skulle jag även rekommendera dig att pröva ugnsrosta grönsakerna innan, det ger en helt annan karaktär till soppan. 

Är blomkål nyttigt? 

  • Blomkål innehåller fibrer som håller dig mätt och hjälper matsmältningen.
  • Blomkål innehåller väldigt lite kalorier (24 kcal per 100 gr).
  • Är c-vitaminrik (100 gram täcker dagsbehovet). Blomkål innehåller likt vitlök allicin som dämpar inflammationer.

Krämig blomkålssoppa med krutonger

En varm soppa med blomkål.
Prep Time5 minutes
Cook Time20 minutes
Course: Soppa
Cuisine: Svenskt
Servings: 4 pers

Ingredients

  • 1 st blomkålshuvud ca 600 g
  • 1 st gul lök
  • Smör stekning
  • 8 dl vatten
  • 1 st buljongtärning höns
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1/2 dl riven ost
  • 0.5 krm vitpeppar

Tillbehör:

  • 2 skivor vitt bröd
  • 1 blad persilja
  • olja

Instructions

  • Skär blomkålen i bitar men spara några små buketter till garnering.
  • Skala och finhacka löken, fräs den och blomkålen i smöret i en gryta.
  • Tillsätt buljongtärning, vatten, riven ost och salt. Låt det koka i cirka 15 minuter.
  • Mixa blomkålen med lite av kokspadet till en slät puré. Häll tillbaka det i grytan. Tillsätt buljongen, grädden och smaksätt med vitpeppar och salt.
  • Krutongerna: Rosta brödet och skär det i tärningar. Blanda det med persiljan. Råstek blomkålsbuketterna som du sparade för garneringen i oljan i någon minut så de blir krispiga. Blanda ner krutongblandningen som serveras på soppan.

Andra recept med blomkål:

Bakad blomkål i ugn
Blomkålspizza
Blomkålsris
Blomkålsmos
Blomkålstaco med coleslaw