Lahana dolma – Turkisk kåldolma

Smakexplosion! Lahana dolma – Turkisk kåldolma är så gott att dina smaklökar kommer dansa. Vitkålsblad kan du fylla med smakrik bulgur- och risfyllning och tillaga långsamt i ugnen så att smakerna träder fram ordentligt.

Lahana dolma - Turkisk kåldolma

Turkisk kåldolma

Vad är dolma?

Dolma är grönsaker som fylls med ris- och bulgur. Grönsakerna kan vara vitkål, paprika, aubergine, zucchini, tomat, lök, okra. Ni känner väl till historien om hur dolma kom till Sverige. Med hjälp av Karl den 12:e, som vid sin vistelse i Turkiet föll för rätten och tog med den hem till Sverige. Mamma var här och vi fyllde kåldolmar tillsammans. 

Recept Lahana dolma – Turkisk kåldolma

Turkisk kåldolma – lahana dolma

Dolma med fyllning
Förberedelser20 minuter
Tillagningstid1 t 45 minuter
Portioner: 6 pers

Ingredienser

  • 2 kg turkisk vitkål Se bild, finns i affärer med utländsk sortiment
  • 1 liter vatten
  • 2 msk olja
  • 4 dl vatten

Fyllning

  • 4 msk olja
  • 2 st gullök
  • 1 st köttbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt, kryddor
  • 1/2 tsk peppar
  • 5 dl vatten
  • 5 dl jasminris
  • 1 dl bulgur

Instruktioner

  • Börja med fyllningen. Bryn tärnad lök tills den mjuknar. Lägg i tomatpurén, buljong och kryddor och rör om. Häll sedan i vattnet och rör om på medelvärme tills purén har lösts upp.
  • Tillsätt sist i riset och bulgur och koka i ca. 8-10 minuter till vattnet har kokat in. Låt svalna. OBS. Riset ska vara lite hårt eftersom det ska in i ugnen sedan.
  • Vid sidan av börja koka vatten. Dela vitkålen i blad och lägg i vattnet. När det mjuknat ta upp och lägg upp på ett fat. Ta nu blad för blad (om de är för stora dela på hälften) och lägg ris och rulla ihop till en kåldolma.
  • Lägg kåldolman i en ugnsfast smord form och häll över 2 msk olja och 4 dl vatten.
  • Lägg in i ugnen som är 220 grader varm. När vattnet kokat sänk till 180 grader och laga i 1 och en halv timme.
  • Toppa med att göra en sås med lite olja, tomatpuré, salt och vatten som du rör ihop och häller över dolman. Lägger in i ugnen i 5-10 minuter till. Klar att serveras.

Prova vegetarisk linsmanti!