Lahana dolma – Turkisk kåldolma

Lahana dolma – Turkisk kåldolma är så gott. Vitkålsblad kan du fylla med bulgur- och risfyllning och tillaga i ugnen.

Lahana dolma - Turkisk kåldolma

Lahana dolma – Turkisk kåldolma

Vad är dolma?

Dolma är grönsaker som fylls med ris- och bulgur. Grönsakerna kan vara vitkål, paprika, aubergine, zucchini, tomat, lök, okra. Ni känner väl till historien om hur dolma kom till Sverige. Med hjälp av Karl den 12:e, som vid sin vistelse i Turkiet föll för rätten och tog med den hem till Sverige. Mamma var här och vi fyllde kåldolmar tillsammans. 

Recept Lahana dolma – Turkisk kåldolma

Ingredienser, 6 personer
2 kg turkisk vitkål (På bilden. Finns i affärer med utländsk sortiment)
1 liter vatten
2 msk olja
4 dl vatten
 
Fyllning
4 msk olja
2 st gullök
1 köttbuljong
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
5 dl vatten
5 dl jasminris
1 dl bulgur

Gör så här

  1. Börja med fyllningen. Bryn lök tills den mjuknar. Lägg i tomatpurén, buljong och kryddor och rör om. Häll sedan i vattnet och rör om på medelvärme tills purén har lösts upp. Tillsätt sist i riset och bulgur och koka i ca. 8-10 minuter till vattnet har gått in. Låt svalna. OBS. Riset ska vara lite hårt eftersom det ska in i ugnen sedan.
  2. Vid sidan av koka vattnet. Dela vitkålen i blad och lägg i vattnet. När det mjuknat ta upp och lägg upp på ett fat. Ta nu blad för blad (om de är för stora dela på hälften) och lägg ris och rulla ihop till en kåldolma. Lägg kåldolman i en ugnsfast form och häll över 2 msk olja och 4 dl vatten.
  3. Lägg in i ugnen som är 220 grader varm. När vattnet kokat sänk till 180 grader och laga i 1 och halv timme. I slutet kan du göra en sås med lite olja, tomatpuré och vatten som du rör ihop och häller över dolman. Lägger in i ugnen i 5-10 minuter till. Klar att serveras.

Prova vegetarisk linsmanti!