Aubergine är min favorit grönsak och även en planta som används mycket i det turkiska köket. Hünkar begendi heter den här rätten och namnet kommer ifrån att sultanen ville ha en god rätt. Efter många rätter blev han fast vid den här. Och jag förstår honom. Hünkar begendi – Turkisk Auberginerätt blir så len och mjuk i gomen att jag inte kan låta bli att äta upp allt.


Aubergine fördelar
- Näringsrik aubergine som innehåller fibrer och är för vår tarm.
- Det mörka färgen på skalet tyder på massor av antioxidanter.
- Motverkar stress med den höga mängden B-vitamin
- Förhindrar hjärtsjukdomar
Recept Hünkar begendi – Turkisk Auberginerätt
Hünkar begendi
Ingredienser
- 250 g grytbitar av nöt
- 3 msk rapsolja
- 1 st gullök
- 1/2 msk tomatpuré
- 1 tärnad tomat
- 1,5 dl vatten
- salt peppar
- Auberginemos
- 2-3 st aubergine
- 3 msk rapsolja eller smör
- 1 msk mjöl
- 1 dl riven ost
- 0,75 dl mjölk
- 1 tsk salt
Instruktioner
- Bryn köttbitarna utan lock i olja tills vattnet sugs upp. Lägg i löken och bryn tills de får färg. Blanda i purén och kryddorna. Lägg sist i de tärnade tomaterna och vattnet. Låt det puttra på låg värme i cirka 40 minuter tills köttet är mjukt.
- Under tiden grilla de sköljda auberginerna i ugn i cirka 30 minuter. Test: Går det att stoppa i en gaffel lätt är dem mjuka inuti. Ta ut och ta bort skalet. Hacka i små bitar.
- Bryn mjöl i olja på låg värme tills det får färg. Lägg i auberginerna och vispa lätt. Blanda i mjölk, salt och osten. Vispa lätt tills mjölken sugs upp och auberginemoset tjocknar. Häll upp moset på ett avlångt fat och lägg sedan över köttgrytan. Smaklig måltid.
Laga annars den här rätten med stekt aubergine!
Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
mm, håller med – aubergine är så himla gott!
Underbart fina bilder!!! Kram Anna
Vad roligt med denna rätt. Den vill jag absolut provlaga. Kul att du tyckte om inlägget om Pågens nya bröd. Om du gillar bröd med frön i så kan jag rekommender Fazers Frökusar, mycket god och mättande.
Vilken häftig maträtt! Vad fint att köttet ligger i mitten i den avlånga formen, det här får jag nog ta och prova, det låter annorlunda och väldigt gott! Hoppas att du får en trevlig helg! Vi ska till Kivik i Skåne! 🙂
Tack Helena, fast det skulle bli miindre vattnigt. Jag gjorde misstaget att koka köttet med locket på. Och Ismail la upp rätten med all sås på, så det blev väldigt såsiiigt 🙂 men gott var det. Ha det bra i Kivik.