Godaste morotskakan – glutenfri och sockerfri

Har bakat den godaste morotskakan – glutenfri och sockerfri. Den här enkla morotstårtan har en saftig botten där morötterna ger den krämiga konsistensen. Jag tycker att en morotskaka ska vara hög och saftig och har därför gjort botten lite tjockare och med en generös frosting på färskost.

Godaste morotskakan - glutenfri och sockerfri
Godaste morotskakan – glutenfri och sockerfri

Varför blir min glutenfria morotskaka torr?

Fett: Det som gör mjuka kakor saftiga är smör och fett, samtidigt som smör också ger smak till sockerkakan. Eftersom morotskaka har smak av morötter och kryddorna, kan du använda olja istället som kommer göra kakan ännu saftigare. Du kan använda vilken vegetabiliska olja du har hemma exempelvis rapsolja, oliv olja, smält kokosolja.
Mjölet: Jag ser också till att sikta i mandelmjölet så att det blir extra fint och lent. Om du inte har mandelmjöl hemma, kan du prova med andra mjölsorter, som exempelvis bovetemjöl. Experimentera!
Vispa poröst: Var noga med att vispa ägg och socker poröst.
Morötterna: Morötterna ska vara färska och inte rivna morötter i påse, som kan vara torrare.
Förvara rätt: Var också noga med att förvara den på rätt sätt, annars finns risk att den torkar. När du gräddar morotskakan se till att ugnen inte är för varm och baka långsamt.

För den här kakan inspirerades jag av Roy Fares recept, men ändrade till glutenfria och sockerfria substitut. Baka glutenfritt du också.

Recept godaste morotskakan – glutenfri och sockerfri

Ingredienser
3 ägg ekologisk
3 dl kokossocker
1.5 dl rapsolja
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
0.5 tsk malen ingefära
1 nypa salt
250 gr (3 dl) rårivna morötter 

Frosting
100 gr mjukt smör
3 dl Sötin florsocker
1 tsk vaniljpulver
200 gr philadelphia (cream cheese)

Gör så här
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa ägg och socker pösigt tills det blir vitt skum. Tillsätt rapsolja och blanda.
3. Blanda torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten och rör runt.
4. Tillsätt rivna morötter och blanda till en slät smet.
5. Häll smeten i smord och bröad form, 24 cm, och grädda i ugn cirka 50 minuter tills den är färdig, prova med en provsticka. Låt kakan svalna.
6. Vispa alla ingredienser till frostingen krämigt och bred över kakan.

Om du gillar min glutenfria morotskaka testa dessa under kategorin Glutenfritt!