Ni anar inte hur ofta jag blir sugen på den godaste morotskakan glutenfri. Glutenfri morotskaka med frosting har en saftig tårtbotten där morötterna ger den krämiga konsistensen. En glutenfri tårtbotten ska vara hög och saftig och jag har därför gjort tårtbotten lite tjockare och med en generös frosting på färskost. Godare glutenfri morotskaka med mandelmjöl än så här blir det inte!
Baka godaste glutenfri morotskaka
- Fett: Det som gör mjuka kakor saftiga är smör och fett, samtidigt som smör också ger smak till sockerkakan. Eftersom glutenfri morotskaka har en egen smak av morötter och kryddorna, kan du använda olja istället som kommer göra kakan ännu saftigare. Du kan använda vilken vegetabiliska olja du har hemma exempelvis rapsolja, oliv olja, smält kokosolja.
- Mjölet: Jag ser också till att sikta i mandelmjölet (finns här) så att det blir extra fint och lent. Om du inte har mandelmjöl hemma, kan du prova med andra mjölsorter, som exempelvis bovetemjöl. Experimentera!
- Vispa poröst: Var noga med att vispa ägg och socker poröst.
- Morötterna: Morötterna ska vara färska och inte rivna morötter i påse, som kan vara torrare.
- Förvara rätt: Var också noga med att förvara morotstårtan med mandelmjöl på rätt sätt förslutet, annars finns risk att den torkar. Du kan förvara den i 4-5 dagar i kylskåp. Du kan även frysa in den i 3-6 månader.
- Grädda rätt: När du gräddar morotskakan se till att ugnen inte är för varm och baka långsamt.
Förbereda morotskaka glutenfri dagen innan går bra, du kan förvara smeten i kylen. För bättre resultat tillsätt bara bakpulvret precis innan.
För den här goda morotstårtan inspirerades jag av Roy Fares morotskaka recept, men ändrade till glutenfria ingredienser. Baka mjölk och glutenfri morotskaka du också. Jag undviker gluten i min antiinflammatoriska kost, eftersom den kan trigga inflammationer och jag mår bättre utan. Dessutom innehåller mandelmjöl mer näring än vetemjöl och är ett bättre val för din kropp.
Glutenfri morotskaka
Ingredienser
- 3 st ägg ekologisk
- 3 dl kokossocker el sötströ
- 1.5 dl rapsolja
- 2 dl mandelmjöl
- 1 dl kokosmjöl
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen kardemumma
- 0.5 tsk malen ingefära
- 1 nypa salt
- 250 gr el. 3 dl rårivna morötter
Frosting
- 100 gr mjukt smör alt. laktosfri
- 3 dl Sötin florsocker
- 1 tsk vaniljpulver
- 200 gr philadelphia cream cheese alt. laktosfri
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa ägg och socker pösigt tills det blir vitt skum. Tillsätt rapsolja och blanda.
- Blanda torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten och rör runt.
- Tillsätt rivna morötter och blanda till en slät smet.
- Häll smeten i smord och bröad form, 24 cm, och grädda i ugn cirka 50 minuter tills den är färdig, prova med en provsticka. Låt kakan svalna.
- Vispa alla ingredienser till frostingen krämigt och bred över kakan.
Om du gillar min goda glutenfria morotskaka med mandelmjöl testa att baka fler Recept Glutenfritt!
Lämna gärna en kommentar / recension med stjärnorna om receptet. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
glutenfri javisst! Men FALSK ATT DEN ÄR SOCKERFTI! FAKE. kokossocker har 97 g av 100 g socker.
Tack för infon. Jag har ändrat i texten. Dock är kokossocker bättre än vanligt socker pga lägre GI.