Prövade baka goda vetebullar med hallon. Bullarna blev hur gott som helst. Men goda var dem kardemummabullarna bakade på vetedeg.
Recept vetebullar med hallon
Vetebullar med hallon
Kardemummabullar
Portioner: 18 bullar
Ingredienser
- Vetedeg:
- 1 msk kardemummakärnor
- 3 dl mjölk 3 %
- 50 g färsk jäst
- 1.5 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- 150 g mjukt smör
- 1 st ekologiskt ägg
- 11-12 dl vetemjöl special
- Fyllning:
- 100 g mjukt smör
- 2 msk lemon curd
- 3 dl hallon
- 2 msk maizena
- 2 msk florsocker
- 50 g mandelspån
- 1 st ekologiskt ägg till pensling
- pappersformar
Instruktioner
- Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
- Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
- Blanda smör och lemon-curd till en krämig fyllning.
- Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0.5-1 centimeter tjock.
- Bred över smörkrämen.
- Blanda lätt tinade bär med florsocker och maizena i en skål. Maizenan tillsätts för att blåbären inte ska bli för vattniga.
- Strö bären över degen och rulla ihop till en tajt rulle. Skiva rullen i 3-4 centimeter breda skivor. Lägg bitarna i pappersformar.
- Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda bullarna gyllene, i cirka 10 minuter.
Prova saftig vaniljkrans!
Lämna gärna en kommentar om goda biffar nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
Hejsan;)
Jag har faktiskt aldrig smakat med hallon eller med lemoncurd. Skriver upp och maste helt klart testa for du har helt ratt i att ofta blir kanelbullar lite torra!
Kramar,
Nena
Vilka fina bullar du gjort, Yasemin. Med hallon i, då blir de riktigt goda.
Uppfann en bullsort när jag jobbade på en restaurang som hette Verkö Slott. Mina Verköbullar hade en fyllning av smör, mandelmassa och hemgjord hallonsylt. Jag fick baka nästan varje dag, de sålde som smör i solsken 😉
Nena: Prova gärna. Alltid kul med nya smaker. 🙂
Birgitta: Din variant lät också god. Det måste jag prova. 🙂
Jag är urkass på att baka bullar… Men jag är lite som dig, tycker de är lite för torra för min smak. Ska testa din fyllning.
Lemon curd. Har jag aldrig haft i bullar, men låter jättesmarrigt! Ska jag testa nästa gång!
Jag hör till dem som verkligen älskar "vanliga" kanelbullar – men det skall vara mycket fyllning i och de skall vara så pass nybakade att de inte hunnit svalna än 😉