Mjuk och saftig vaniljkrans – supergod!

Älskar mjuka kakor. Den här mjuk och saftig vaniljkrans var supergod.

Mjuk och saftig vaniljkrans

Mjuk och saftig vaniljkrans

Även Emin här hemma älskar bullar. Emin kan få i sig tre bullar. Så den här kransen är till honom istället för lördagsgodis. 🙂 Hoppas ni får en trevlig helg.

Ingredienser
Vetedeg:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning
100 g mjukt smör
1 dl råsocker
200 g mandelmassa
2 tsk vanillin
50 g mandelspån
1 st ägg till pensling

1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i ca 40 minuter.
5. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
7. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, ca 0.5-1 centimeter tjock.
8. Blanda smör, råsocker, riven mandelmassa och vanillin till en krämig fyllning.
9. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta 30×20 centimeter, cirka 0.5 centimeter tjock.
10. Bred på fyllningen på plattorna. Rulla sedan ihop degen till en tajt rulle.
11. Lägg rullen i en smörad kakform, 24 centimeter i diameter med löstagbar botten.
12. Klipp sneda snitt i rullen (cirka 0.5 centimeter djupa) med 1 centimeter mellanrum och vik upp snitten åt varannat håll.
13. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
14. Jäs kransarna under en bakduk, i cirka 40-60 minuter.
15. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
16. Grädda kransarna i ca 20 minuter.