Älskar mjuka kakor. Mjuk och saftig vaniljkrans var supergod till kaffet och går hem hos alla. Fyllningen är smaksatt med smör, mandelmassa och ljuvlig vanilj. Vaniljkransen är också väldigt vacker och passar därför fint att bjuda på.

Även Emin här hemma älskar bullar. Emin kan få i sig tre bullar. Så den här kransen är till honom istället för lördagsgodis. 🙂 Hoppas ni får en trevlig helg.
Vaniljkrans
Vetebröd
Ingredienser
Vetedeg:
- 1 msk kardemummakärnor
- 3 dl mjölk 3 %
- 50 g färsk jäst
- 1.5 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- 150 g mjukt smör
- 1 st ekologiskt ägg
- 11-12 dl vetemjöl special
Fyllning
- 100 g mjukt smör
- 1 dl råsocker
- 200 g mandelmassa
- 2 tsk vanillin
- 50 g mandelspån
- 1 st ägg till pensling
Instruktioner
- Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
- Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i ca 40 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
- Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, ca 0.5-1 centimeter tjock.
- Blanda smör, råsocker, riven mandelmassa och vanillin till en krämig fyllning.
- Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta 30×20 centimeter, cirka 0.5 centimeter tjock.
- Bred på fyllningen på plattorna. Rulla sedan ihop degen till en tajt rulle.
- Lägg rullen i en smörad kakform, 24 centimeter i diameter med löstagbar botten.
- Klipp sneda snitt i rullen (cirka 0.5 centimeter djupa) med 1 centimeter mellanrum och vik upp snitten åt varannat håll.
- Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
- Jäs kransarna under en bakduk, i cirka 40-60 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
- Grädda kransarna i ca 20 minuter.
Mjuk pepparkaka är en annan favorit och denna är glutenfri.
Den där såg riktigt god ut! Den skulle man inte tacka nej till! 🙂 Kram Daniella – BakeCake
Min son är också tokig i bullar. Så synd när jag är så dålig på att baka just bullar… Din krans ser jättefin ut!
Åh, vad gott det ser ut!! Hade gärna provsmakat 😉
Sana, kom o smaka 🙂
Emmy: Tack. Krans är enklare än bullar faktiskt. Du kanske ska ge det ett frsök 😉
Vilken fin krans! Så hög och härlig