Vinbär hör verkligen sommaren till. Har du turen att ha massor av röda vinbär i trädgården så är det bara att plocka och börja baka med vinbär. Jag har testat olika recept med röda vinbär på bloggen och nu är det fortsättning på att baka med röda vinbär. Den här gången bakade jag en enkel vinbärskaka med kardemumma, som jag fått recept på från en bakglad vän. Om du vill kan du göra röda vinbärskakan glutenfri och sockerfri också.
Baka med vinbär
I vårt hus har vi tre stora vinbärsbuskar i vår trädgård på framsidan. Det brukar växa massor av vinbär, så varför inte baka med bären och använda dem tänkte jag. De vinbär som blev över fryste jag in. Vinbären är väldigt syrliga att äta, men när du bakar med vinbär så försvinner ju lite av den syrligheten och det blir väldigt gott i kakor och pajer med vinbär. Här är andra tips med vinbär:
- Varför inte torka dina röda vinbär och ta fram till frukost
- Överblivna vinbär kan du frysa in och ha nära till hands när du ska baka. Förvara i max ett år
- Saft på röda vinbär eller sylt
- Muffins eller vinbärskaka
Fördelar med vinbär
Vinbär är näringsrika. I en portion på 125 gram röda vinbär tillgodogör du dagsbehovet av C vitamin.
- Röda vinbär anses förebygga både diabetes och magproblem.
- Vinbären innehåller gott om pektin och passar därför bra till gelé och marmelad.
- Pektinet har flera goda egenskaper.
- Som vattenlöslig fiber kan de fungera som näring åt de goda tarmbakterierna, vilket är bra för tarmhälsan.
- Det finns både E-vitamin och C-vitmin och båda är antioxidanter. (Källa:Frukter&bär)
Röd vinbärskaka recept
Variera din kaka med röda vinbär. Vinbärskaka med mandelmassa, vinbärskaka med kokos eller vinbärskaka med vit choklad. Genom att lägga i mandelmassa, mandelsmör, kokos, kardemumma eller vit choklad blir det lite lyxigare. Eller gör som jag gjorde och lägg på lite smul så blir det riktigt gott. Eller toppa din klassiska vinbärskaka med flagad mandel. Servera med vaniljglass. Nästa gång kan du pröva med andra bär kanske blåbär eller svarta vinbär. Och du om det blir över kladdig vinbärskaka så kan du ju frysa in dem och ta fram när du får oväntat besök.
Enkel vinbärskaka
Ingredients
- 100 g smör
- 3 st ägg
- 2,5 dl socker el sötströ
- 2,5 dl mjöl el glutenfri mjöl som mandelmjöl, färdig mix, kokosmjöl
- ca. 2 dl röda vinbär (frysta går också bra)
- bakpulver el fiberhusk
- Valfri mandelmassa el. mandelsmör el vit choklad
Smul (valfri)
- 0,5 dl havregryn, mjöl, farinsocker, kanel
- 25 gr smör
Instructions
- Smält smöret och rör ihop ägg, socker, mjöl och smör. Det ska inte vispas fluffigt utan bara blandas (som när man gör kladdkaka). Häll upp i smord form.
- Lägg vinbären på och tryck ner dem lite lätt i smeten.
- Blanda ihop smul och häll över kakan.
- Grädda i 200° i högst 20 minuter (kolla efter cirka 15 minuter) Kakan ska vara kladdig i mitten men torr i kanterna (som kladdkaka). Ät som den är eller med glass, grädde, vaniljsås.
Prova även Päronkaka med valnötskross! Den blir så himla god och saftig av päronen. Var du mer ute efter en smulpaj med vinbär recept testa denna!
Om du vill fortsätta baka med vinbär har jag ett recept på pannacotta med vinbär!
Lämna gärna en kommentar om receptet nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3
Tack för att du inspirerar mig!
Hälsningar från småland 🙂
Anonym, tack vad glad jag blir när du säger så. 🙂
Min faster brukar göra någon liknande kaka med hallon. Den är kladdig i mitten och så lite syrliga hallon. Gott med vinbär istället.
Vilken fin kaka 🙂
Låt inte alls dumt! 🙂