Päronkaka med valnötskross

Jag har länge velat baka något lätt med päron och tittade i boken ”under valnötsträdet” och hittade där ett enkelt och gott recept: Päronkaka med valnötskross. Päron blir saftigt och med valnötskross på blev det en bra smaker ihop.

paronkaka

Baka med päron

Den här mjuka kakan med päron blev supergod. Tänk att en liten ingrediens kan ge så mycket smak till en enkel sockerkaka. Även kardemumma och hasselnötter brukar gifta sig bra med päron. Prova även att göra paj eller muffins med päron. 

Tips! För att få en mjuk och saftig kaka, se till att vispa ägg och socker poröst tills det blir ett vitt skum och sikta mjölet för att slippa klumpar. 

Päronkaka med valnötskross

  • 150 gram smör
  • 100 gram valnötter
  • 2 st päron, 3 st, saftiga, gärna anjou
  • 3 st ägg
  • 2,25 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 3 msk råsocker/ brun farinsocker 

Gör så här

  1. Börja med att smälta smöret över svag värme. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en ganska stor bakform med avtagbar kant, 24 cm i diameter. Ta en aning av det smälta smöret och pensla längs insidan av formens kanter och bröa kanten lätt. Ställ formen åt sidan.
  2. Värm ugnen till 180 grader. Grovhacka nötterna. Ställ dem också åt sidan.
  3. Skölj päronen och skala dem bara om skalet är fult. Dela päronen i halvor och sedan i fjärdedelar. Skär bort kärnhusen och skär varje pärondel i 2–3 skivor och lägg åt sidan.
  4. Vispa ägg och socker riktigt pösigt, helst med elvisp. Tillsätt vetemjölet och rör om. Blanda sist i det smälta smöret.
  5. Häll smeten i den förberedda formen. Lägg ner päronskivor i cirklar ovanpå kaksmeten och strö över hackade valnötter och sist strö på råsocker. Grädda inte kakan för länge, högst 35–40 minuter. Den ska vara en liten aning ogräddad i mitten.
  6. Låt kakan kallna, och helst stå 1 dygn, innan den skärs i bitar.

Prova även saftig persikokaka!