Rabarberpaj med maräng

Den här syrliga rabarberpaj med maräng är supergod, och ljummen smakar det lite sötare. Gillar man inte syrliga sötsaker kan man baka rabarber och jordgubbspaj genom att blanda i jordgubbar som passar bra med rabarber. Med marängen på pajen blir detta en något lyxigare rabarberpaj till sommarfesten. Rabarber hör sommaren till. Vad brukar ni baka med rabarber?

Rabarberpaj med maräng
Rabarberpaj med maräng

Så gör du världens godaste rabarberpaj

Maräng är enkelt men ändå inte. Får du en droppe vatten eller lite äggula så blir det ingen maräng. Så var försiktiga när ni vispar. De flesta marängrecept brukar ange fyra äggvitor men jag gillar inte att det blir högt, så jag halverade marängen. Vad gäller pajdegen är det viktigt att den inte gräddas för mycket då blir den för hård. Skalet på rabarbern kan vara kvar. Bladen däremot ska inte ätas. Rabarber går jättebra att frysa och ta fram vid behov.

Vad passar rabarber ihop med?

Rabarber passar ihop med bär som hallon, jordgubb, blåbär och vinbär. Även citron och lime passar ihop genom att balansera upp syran i rabarbern.

Recept rabarberpaj med maräng

Rabarberpaj med maräng

Godaste rabarberpajen
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid1 timme
Måltid: Efterrätt
Portioner: 6 pers

Ingredienser

  • Pajskal
  • 2 msk socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 msk vatten kallt
  • Fyllning
  • 500 g rabarber
  • 1 dl råsocker
  • 2 tsk potatismjöl
  • Maräng
  • 2-3 äggvitor
  • 1 dl strösocker

Instruktioner

  • Mät upp mjöl och socker i en skål. Lägg i matfettet och finfördela till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel. Låt stå kallt cirka 30 min. Sätt ugnen på 200ºC. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 min. Sänk ugnsvärmen till 150ºC.
  • Fyllningen: Ansa och skölj rabarberstjälkarna. Skala de grövre stjälkarna. Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg rabarber och råsocker i en kastrull. Koka på svag värme utan lock, cirka 10 min. Rör ut potatismjölet i lite av krämen. Rör ner redningen och dra från värmen när det börjar koka. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa ner sockret och fortsätt vispa tills marängen blir tjock och blank. Bred ut marängen över pajen. Grädda i mitten av ugnen tills marängen får fin färg, cirka 20 min.

Andra tips på att baka med rabarber är rabarbermarmelad och sylt eller rabarbersaft.

Lämna gärna en kommentar om receptet, följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3