Go Back

Rabarberpaj med maräng

Godaste rabarberpajen
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid1 timme
Måltid: Efterrätt
Portioner: 6 pers

Ingredienser

  • Pajskal
  • 2 msk socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 msk vatten kallt
  • Fyllning
  • 500 g rabarber
  • 1 dl råsocker
  • 2 tsk potatismjöl
  • Maräng
  • 2-3 äggvitor
  • 1 dl strösocker

Instruktioner

  • Mät upp mjöl och socker i en skål. Lägg i matfettet och finfördela till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel. Låt stå kallt cirka 30 min. Sätt ugnen på 200ºC. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 min. Sänk ugnsvärmen till 150ºC.
  • Fyllningen: Ansa och skölj rabarberstjälkarna. Skala de grövre stjälkarna. Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg rabarber och råsocker i en kastrull. Koka på svag värme utan lock, cirka 10 min. Rör ut potatismjölet i lite av krämen. Rör ner redningen och dra från värmen när det börjar koka. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa ner sockret och fortsätt vispa tills marängen blir tjock och blank. Bred ut marängen över pajen. Grädda i mitten av ugnen tills marängen får fin färg, cirka 20 min.