Godaste Palak Paneer recept – en Indisk vegetarisk gryta som är en riktig favorit maträtt som vegetarisk vardagsmat. Det är något speciellt med indisk mat med de milda kryddorna och sötman. Spenat är en ingrediens som ofta förekommer i det indiska köket och bättre näring av järn finns inte, eller hur?
Undrar du vad du ska laga för vegetarisk middag? Det här indiska vegetariska receptet på indisk mat är faktiskt väldigt lättlagat och bra för nybörjare. Du kan laga receptet på egen paneerost eller köpa paneerost som finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker. Jag brukar använda färsk spenat, som får mixas i en tomat – och currymix, vilket blir godare tycker jag. På slutet skvätter jag lite grädde för att få fram den milda smaken. Palak paneer recept är glutenfri och är bra i din antiinflammatoriska kost. Även kombinationen av de olika kryddorna som vitlök, ingefära, chili, garam masala är bra för din kropp. Tomat som får värmas innehåller lykopen och är bra för immunförsvaret.
Palak Paneer halloumi
En maträtt är sällan god ensam utan det är tillbehören som lyfter den. Gott till Palak paneer är flera saker. Du kan servera din indiska vegetariska gryta med quinoa istället för ris och naanbröd. På det sättet får du i dig mer protein då det har ett högt värde av det. Du kan även testa att laga palak paneer med halloumi ost om du inte hittar paneer ost och det blir väldigt gott. Ingen större skillnad. Du kan också testa ett recept med fetaost. Du kan anpassa grytan till att bli vegansk Palak Paneer genom att ersätta osten med tofu och grädden till ett växtbaserat alternativ.
Spenat nyttigt
- Spenat är näringsrikt och innehåller vitamin A som bland annat är bra för synen och stärka immunförsvaret.
- Vitamin K hjälper hjärnan och kroppens benuppbyggnad
- Ökar mättnadskänslan och minskar sötsuget
- Sänker kolesterolet
Palak Paneer – Indisk spenatcurry
Ingredients
- 250 gr Spenat färsk
- 200 gr Paneerost
- 1 Grön chili
- 5 cm Ingefära riven
- 3-4 st Vitlök finhackad
- 1 Hackad lök
- 1 Finhackad tomat
- 1/2 tsk av varje: Kumminfrö Gurkmeja, Chilipulver, Koriander, Garam masala 2 msk Grädde 4 msk Rapsolja Salt
Instructions
- Börja med att förvälla spenaten i kokt vatten. Häll av vattnet och låt den svalna.
- Ta fram en stekpanna och stek kumminfrön i olja. Därefter lägg i finhackad grön chili, riven ingefära, finhackad vitlök, skivad lök och stek på medelvärme i 3-5 minuter tills löken får färg.
- Häll nu i krossade tomater i pannan och koka lite till tills tomaten mjuknar och får färg. Mixa allt i en mixer tillsammans med vatten och spenaten. Nu har du en härlig massa med massa indiska smaker.
- Fortsätt med att ta samma panna och fräs gurkmeja, chilipulver, koriander, gurkmeja i olja i 15 sekunder. Lägg sedan i den mixade spenatpastan och koka vidare med lock i 2-3 minuter.
- Till sist tillsätt grädde och tärnad paneerost och koka en stund till. Rör om. Smaka av med salt och peppar.
Här finns också originalreceptets video på Youtube av Kabitha om ni föredrar att titta.
Dem här vegetariska halloumibites är oxå goda och lättlagade.