Vegetarisk Güveç gryta

Güveç är en turkisk gryta som görs i en speciell lerform. Du blandar olika grönsaker och låter de tillagas på låg värme sakta och serverar till middag.

Vegetarisk Güveç
Mustig Vegetarisk Güveç

Hur gör man güveç?

Grejen med Guvec är att grönsakerna ska tillagas i sin egen vätska. Man ska inte tillsätta någon vätska egentligen och sedan ska man även ha en deg i kanten så att det inte kommer in någon luft. Men eftersom jag inte har en riktig lerform så adderar jag en aning vatten. Detta recept är en vegetarisk vardagsrätt som är lättlagat då den sköter sig själv i ugnen. Du kan ha i kött också, vilket egentligen ingår i originalreceptet. Också utmärkt om du vill göra kylskåpsrens, då du kan ta det du har hemma. 

Recept vegetarisk Güveç

Ingredienser, 4 portioner
(Valfri 500 gr köttbitar av lamm el. nöt)
(Valfri om kött, 1 st gullök)
4 st vitlöksklyftor
1 st aubergine
1 st squasch (zuchini)
4-5 st champinjoner
4 st grön avlång turkisk paprika (carliston)
3 st tomater
1 dl olja
1 msk tomatpuré (salca)
2 tsk salt&peppar

Gör så här

  1. Hacka löken och bryn i lite olja tills de får färg. Tillsätt sedan köttbitarna och bryn tills de är färdiga.
  2. Låt auberginens bittra smak gå bort genom att salta den och låta den vila i vatten cirka en kvart. Under tiden hacka grönsakerna: tomater, aubergine, squach, grön spetspaprika, champinjoner.
  3. Blanda olja, tomatpuré, pressad vitlök och kryddor. Gnid in blandningen på grönsakerna.
  4. Lägg först köttblandningen längst i formen. Därefter grönsakerna och häll sist 2 dl vatten. Täck med aluminumfolié om du inte har en lerform med lock.
  5. Laga på 175-200 grader i cirka 2 timmar. Kontrollera att grönsakerna har fått färg och är mjuka. Servera med vitlöksyoghurt. 
Gillar du vegetariskt, här hittar du andra vegetariska recept:

Blomkålstaco med chilicoleslaw
Turkiska linsbiffar
Bakad blomkål med yoghurt