Att planera semester resa – tips

Att resa på semester resa är verkligen underbart, det öppnar sinnena och ger tid för att vara oss själva med våra nära och kära. För mig är resandet väldigt mycket om att se arkitektur och att uppleva god mat. Bra boenden är också alltid trevligt såklart. Nya intryck fyller oss med ny energi och gör att vi kan starta om livet där vi var. En chans att börja om på nytt.

Planera semester resa

Planera din semester resa eller åka spontant i sista minuten?

Om du vill planera kan du se över året och skriva ner de dagar du kan resa iväg. Exempelvis om du har barn kan du skriva ner alla skollov som ex. höstlov, jullov, sportlov, påsk, sommar, röda dagar då det passar att åka iväg.

Bestämma sig för ett resmål och typ av semester resa

  1. Vart vill du åka? Har du hört av dina vänner om en plats som du har varit nyfiken på? Har du ingen aning kan du google dig fram eller kolla runt i sociala medier. Vill du vara i Europa eller åka runt i Sverige?
  2. Bestäm dig för vilken typ av resa som passar dig för tillfället? Lång semester eller en weekend? Sol och bad eller stad? Känner du att du är trött och behöver vila och avkoppling. Eller vill du åka och upptäcka nya ställen. Eller kanske en kombination av de båda. Eller varför inte ett all inklusive hotell där du kan ladda batterierna.
  3. Hur vill du resa? Klimatsmart resande har blivit allt populärare och fler åker med tåg. Det finns en facebook grupp som heter Tågsemester där jag började få inspiration ifrån. Till en början kan det verka krångligt men nr man väl har satt sig in i det är det inte det. Om du ska åka en längre tid kan du köpa ett interrail kort och då åka nästan var du vill. Man behöver ibland köpa platsreservation på vissa sträckor. Från Sverige går det numer även direkttåg till Berlin och Hamburg. Därifrån kan du ta dig runt till många ställen i Europa. 33 olika destinationer på ett kort. Det skulle jag vilja göra någon gång.

Resa själv eller med någon

Att resa är att upptäcka något. Om du vill göra det med andra eller själv väljer du själv. Att resa med andra är fint, men de innebär också kompromisser. Reser du med barnen, låt dem få vara med och bestämma vad ni ska göra. Kanske att alla får välja en utflykt var. Reser du med vänner, var tydlig med vad du vill göra på resan och kom överens om hur ni ska göra innan. Reser du själv finns det flera appar där du kan leta efter vänner på plats har jag hört.

Boka semester resa själv eller åka på charter

När barnen var små brukade jag oftast boka resor genom charterbolag som tui och ving. Det funkar också bra om du vill ha allt i ett färdigt paket. Och kollar man ute i god tid kan du hitta bra priser. Ibland finns även bra sista minuten priser. På senare tid har jag dock allt mer gott över till att boka mina resor själv.

Att hitta ett prisvärt flyg

Jag brukar alltid söka på momondo, ren vana säkert. Men jag brukar kunna hitta bra priser där och jag gillar deras lågpriskalender. Exempelvis om jag har lite olika resmål i huvudet så kollar jag upp när de är billiga.

Att hitta ett bra boende eller airbnb

När det kommer till boenden har jag börjat övergå till airbnb alltmer. Just för att det finns så fina boenden, det är praktiskt och oftast mycket mycket mer billigare och prisvärt. Att hitta ett bra airbnb är kanske lite krångligt tycker du. Gå in i appen och kolla runt, man börjar efter ett tag förstå hur den fungerar och hur man ska söka. Ett annat tips är att googla på ex. bra airbnb i berlin så får du upp bra listor som folk tagit fram. Bra va! 🙂 Men annars brukar jag även använda booking eller hotels för att söka boenden. Många gånger går jag också på rekommendation, om jag hört någon som stannat på ett ställe från en blogg så kollar jag upp det.

Saker att göra på plats

För att hitta rätt aktiviteter brukar jag oftast börja med att googla och läser och skriver ner. Sen brukar jag även kolla på instagram och blir inspirerad på vad man kan göra. Det är också bra att kunna se videor på hur det ser ut. Ibland kompletterar jag även med en längre guidad film från stället på youtube.

Budget för resa

Börja med att göra en årsbudget där du bestämmer dig för hur mycket du ska spendera på resor. Vill du resa på jullovet, sommaren, höstlov så har du några resor. Vi har alla olika val i livet, men om du har möjlighet så spara i alla fall en summa månadsvis. Det blir så mycket enklare att kunna planera resor om du ex. sparat 2000 kronor i månaden under 6 månader så har du 12.000 kronor för en vinterresa. Bestäm sen när du planerar resan hur mycket du kan tänka dig spendera på plats.

Har du några tips, dela med dig? 🙂 Sharing is caring!

Läs om mina resor!