Güveç är en smakrik och enkel vegetarisk gryta med smak av en mustig tomatsås som du lagar i en speciell lerform och rätten har sitt ursprung från Turkiet. Grytan är enkel att tillaga genom att du blandar alla ingredienser och grönsaker i formen och låter de bli tillagade i one-pot och sakta på låg värme och serverar till middag.
Hur gör man vegetarisk gryta güveç?
Det speciella med Guvec är att grönsakerna ska tillagas i sin egen vätska och framhäva karaktären i dem. Man ska inte tillsätta någon vätska egentligen och sedan ska du även ha en deg i kanten så att det inte kommer in någon luft. Men eftersom jag inte har en riktig lerform så adderar jag en aning vatten. Detta recept är en vegetarisk onepot vardagsrätt som är lättlagat då den sköter sig själv i ugnen. Du kan ha i kött också, vilket egentligen ingår i originalreceptet. Också utmärkt om du vill göra en kylskåpsrens, då du kan ta det du har hemma och göra din favoriträtt samtidigt som du gör miljön en förtjänst. Vill du få tips på hur du rensar kylskåpet och tar tillvara på livsmedel kan du kika in hos mat.se
Vegetarisk Güveç
Ingredients
- Valfri 500 gr köttbitar av lamm el. nöt
- Valfri om kött, 1 st gullök
- 4 st vitlöksklyftor
- 1 st aubergine
- 1 st squasch zuchini
- 4-5 st champinjoner
- 4 st grön avlång turkisk paprika carliston
- 3 st tomater
- 1 dl olja
- 1 msk tomatpuré salca
- 2 tsk salt&peppar
Instructions
- Hacka löken och bryn i lite olja tills de får färg. Tillsätt sedan köttbitarna och bryn tills de är färdiga.
- Låt auberginens bittra smak gå bort genom att salta den och låta den vila i vatten cirka en kvart. Under tiden hacka grönsakerna: tomater, aubergine, squach, grön spetspaprika, champinjoner.
- Blanda olja, tomatpuré, pressad vitlök och kryddor. Gnid in blandningen på grönsakerna.
- Lägg först köttblandningen längst i formen. Därefter grönsakerna och häll sist 2 dl vatten. Täck med aluminumfolié om du inte har en lerform med lock.
- Laga på 175-200 grader i cirka 2 timmar. Kontrollera att grönsakerna har fått färg och är mjuka. Servera med vitlöksyoghurt.
Gillar du vegetariskt, här hittar du andra vegetariska recept:
Blomkålstaco med chilicoleslaw
Turkiska linsbiffar
Bakad blomkål med yoghurt
Lämna gärna en kommentar / recension om inlägget nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
Tack för båda Güvec-recepten, Yasemin. Det är verkligen en rätt jag uppskattar i Turkiet. Jättekul att du skriver mycket om den Turkiska maten, den är såå god.
Ha det bra./ Birgitta
Oj vilken fin blogg du har! Nu har jag suttit och läst en stund och förlorat mig helt i alla och spännande recept:) Jag som skulle gå å lägga mig, men nu blev jag mest hungrig igen, haha!
Den där grytan låter verkligen otroligt god 🙂
Birgitta: Tack själv för att du uppskattar mina recept 🙂
Vanilla Sky: Åååhh va goo du är. Nu blev jag så där jättegla 🙂 över att min blogg kan vara intresannt för ngn annan 🙂 Hoppas du får en bra sömn nu och att du vaknar mätt hihi