Varma söta blåbärsscones – till frukost

Varma och söta blåbärsscones av Leila till frukost. Kan man starta morgonen på ett bättre sätt än med klassiska scones?

Varma söta blåbärsscones - till frukost

Varma söta blåbärsscones – till frukost

Engelska scones är inte så svårt att svänga ihop och är därför perfekt att baka en lördagsmorgon till helgfrukosten. Det kräver lite effort och smakar och doftar alltid underbart gott med nybakat från ugnen. Till scones tycker jag att du ska dricka en rykande het té, jag väljer gärna pepparmynta te eller chai te.

Till scones kan du ha tillbehör som:

  • Lemon curd (Kan köpas färdig också)
  • Nutella (Enkelt att göra själv hemma)
  • Philadelphiaost/ clotted cream är oslagbart gott tillsammans med marmelad/ sylt
  • Grädde och bär går alltid hem
  • Nötkräm
  • Honung är också gott och nyttigt
  • Varför inte göra en matigare variant med ost, gurka och nyttiga groddar.

    Tips! Ett annat alternativ är också att smaksätta sconesen i degen, som receptet från Leila där hon har i blåbär. Prova! 

Recept Varma söta blåbärsscones

Ingredienser
8.5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl strösocker
100 g kallt smör
1 st ägg
2 dl mjölk 3%
1 dl blåbär

Till pensling: ägg, kokos och strösocker

Gör så här
1. Sätt ugnen på 250 grader, varmluft.
2. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och strösocker i en skål.
3. Hacka smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
4. Vispa samman ägg och mjölk. Tillsätt vätskan i de torra ingredienserna och blanda till en deg.
6. Dela degen i sex bitar. Fyll med lite av blåbären i varje deg och platta ut varje deg till en cirkel, cirka 2-3 centimeter tjock på mjölat bakbord.
7. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg och strö över kokos och strösocker.
8. Grädda tills sconesen får en gyllene färg, cirka 10-15 minuter.

Gillar du scones kan du också prova dessa andra scones!