Hünkar begendi – Turkisk Auberginerätt

Aubergine är min favorit grönsak och även en planta som används mycket i det turkiska köket. Hünkar begendi heter den här rätten och namnet kommer ifrån att sultanen ville ha en god rätt. Efter många rätter blev han fast vid den här. Och jag förstår honom. Hünkar begendi – Turkisk Auberginerätt blir så len och mjuk i gomen att jag inte kan låta bli att äta upp allt.

Hünkar begendi - Turkisk Auberginerätt

Hünkar begendi – Turkisk Auberginerätt

begendi2

Recept Hünkar begendi – Turkisk Auberginerätt

 

Hünkar begendi

Ingredienser

  • 250 g grytbitar av nöt
  • 3 msk rapsolja
  • 1 st gullök
  • 1/2 msk tomatpuré
  • 1 tärnad tomat
  • 1,5 dl vatten
  • salt peppar
  • Auberginemos
  • 2-3 st aubergine
  • 3 msk rapsolja eller smör
  • 1 msk mjöl
  • 1 dl riven ost
  • 0,75 dl mjölk
  • 1 tsk salt

Instruktioner

  • Bryn köttbitarna utan lock i olja tills vattnet sugs upp. Lägg i löken och bryn tills de får färg. Blanda i purén och kryddorna. Lägg sist i de tärnade tomaterna och vattnet. Låt det puttra på låg värme i cirka 40 minuter tills köttet är mjukt.
  • Under tiden grilla de sköljda auberginerna i ugn i cirka 30 minuter. Test: Går det att stoppa i en gaffel lätt är dem mjuka inuti. Ta ut och ta bort skalet. Hacka i små bitar.
  • Bryn mjöl i olja på låg värme tills det får färg. Lägg i auberginerna och vispa lätt. Blanda i mjölk, salt och osten. Vispa lätt tills mjölken sugs upp och auberginemoset tjocknar. Häll upp moset på ett avlångt fat och lägg sedan över köttgrytan. Smaklig måltid.