Shakshuka – Stekta grönsaker med tomatsås går lätt att svänga ihop och är perfekt för vegetarianer. Varm aubergine, zucchini, tomater, vitlök som blandar sig i en god tomatsås. Blanda inte ihop den här rätten med äggrätten. I Turkiet kallar vi denna rätt för shakshuka och äggrätten kallas menemen.
Shakshuka – Stekta grönsaker med tomatsås
Det gröna ni ser på bilden är Ruccolablad. Det är otroligt hur stora dem är här i Turkiet och de smakar mer intensivt. Passar perfekt till en mustigare gryta så här på sommaren.
Shakshuka – Stekta grönsaker med tomatsås
Portioner: 4 pers
Ingredienser
- 2 st auberginer
- 2 st potatisar
- 3 st morötter
- 1 st squasch
- 3 st turkiska gröna paprikor
- 4 st tomater
- 4 klyftor finhackad vitlök
- 2 dl olja för stekning
- 3 dl olja för sås
- salt peppar
Instruktioner
- Hacka alla grönsaker i små kuber. Stek grönsakerna utom tomaterna i olja i en panna på låg värme tills de mjuknar. Börja först med potatisen, sen auberginen, morötterna, squaschen och paprikorna.
- För såsen stek vitlöken i oljan. Lägg i hackade tomaterna och rör ihop och låt det puttra lite till en jämn blandning.
- Lägg till sist i grönsakerna och blanda ihop. Eller så kan man lägga över såsen över grönsakerna direkt på talltiken.
- Servera med ris eller yoghurt.
Lämna gärna en kommentar / recension om inlägget nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
Ser gott ut.
Så gott de se ut!!
går det bra att har kött inne?
Tack Erika.
Sana självklart kan du lägga i grytbitar oxå.
Smaskigt! Jag älskar grönsaker så det här verkar vara perfekt för mig!
Tack, Yasemin, vad härligt att få ett recept på Saksuka.
Jag brukar köpa det på lösvikt i charkdisken i Alanya, det är perfekt tillbehör till all slags kött också, t.ex på en Picknick. Haydari är gott till också.
Ruccolablad ingår alltid i vår mat i Turkiet, nu börjar jag nästan längta till hösten, så jag får gå på marknaden igen 🙂
Ha en riktigt skön semester. Birgitta
Oj vad stor ruccolan var! Helt otroligt! Låter som en jättegod gryta.
Det här ser ju jättegott ut! Blir hungrig bara av att titta på det… 🙂
Tack för besöket på min blogg.
Det var inte något av dina recept som var konstiga.
Hade några recept från en tjej som bor i Turkiet och hade andra mått än vi m.m.
Hur som helst, jag ger inte upp, övning ger färdighet.
Kram M
Så gott det låter. Borde passa bra till grillat kött eller kyckling. Vi brukar ha ratatouille till grillat och det är ju lite lika.