Saffranskaka saftig och mjuk

Det är ju saffranstider och jag kände mig sugen på Saftig saffranskaka när jag kollade på Leilas recept. Den här blev god men lite för söt och för mycket saffran. Så använd hälften av saffranpaketet och minska på sockermängden när ni gör den. Annars ett väldigt bra recept.

Saftig saffranskaka

Saftig saffranskaka

Mjuka kakor är så gott och det här receptet är väldigt enkelt med bara en ingrediens i – saffran som ger väldigt mycket arom och smak. 

Fördelar saffran

Saffran kan hjälpa mot nedstämdhet och depression, vilket har setts i en studie enligt Expressen. Det finns kanske en anledning att vi gillar att baka med saffran under vinterhalvåret. Saffran sägs påverka signalämnen i hjärnan, bland annat serotonin som är ett välbefinnande hormon. Den sägs även lugna och hjälper till vid PMS-symptom.

Leilas saffranskaka 

3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk 3%
1/2 g saffran
50 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakbulver
1 nypa salt

Smör och kokosflingor till formen

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt poröst tills du får ett vitt skum.
  2. Koka upp mjölken med saffran och tillsätt smält smör, blanda det med och rör i äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  3. Smörj och bröa en sockerkaksform med kokosflingor och fyll den med smeten.
  4. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller brödgaller.

Prova chokladkaka med kokostäcke!