Mücver zucchiniplättar (Kabak mücver) – vegetariskt

Mücver zucchiniplättar (Kabak mücver) på zucchini / squash är en vanlig vegetarisk maträtt i Turkiet och fungerar att bjuda på som meze. Det här receptet är från boken ”Meze Kokbok” och jag gillar idén med att ha fetaost i mücver. Osten ger en annan konsistens och smak.

Mücver zucchiniplättar (Kabak mücver)

Mücver zucchiniplättar (Kabak mücver)

Vad är Mücver?

Grönsaksbiffar är ett smidigt sätt att snabbt få fram middag och få i dig mer grönt och grönsaker. Du blandar alla ingredienser snabbt och steker de vegetariska biffarna på stekpannan eller i ugnen. Du kan i stort sett använda vilken grönsak som helst, mina favoriter är rödbetor och morötter som blir riktigt saftiga, aubergine, pumpa och zucchini fritters. Jag brukar använda fetaost i vissa biffar, då den ger smak och ger en saftigare biff. Lite färska örter ger också tyngd i smaken.

Vill du inte använda grönsaker går det ju också att göra biffar på bönor, som blir matigare. Det finns så mycket alternativ till kött idag, så verkligen enkelt om du vill äta mindre kött. Biffar vet jag också många familjer brukar ha som middag till barn för att få i dem grönsaker utan att det märks. 

Recept Mücver zucchiniplättar

Mücver zucchiniplättar

Zucchini rivs och steks till matiga plättar.
Förberedelser10 minuter
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: turkiskt
Keyword: Vegetariskt
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 1 grovt riven normalstor zucchini
  • 100 g smulad fetaost
  • ca 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1/2 dl finhackad dill
  • 1/2 dl finhackad mynta
  • 1 tsk salt och peppar
  • Fritering 2 dl olja

Instruktioner

  • Skala zucchinin. Salta den rivna zucchinin, låt stå i cirka 30 minuter.
  • Krama ur vätskan med händerna och blanda sedan alla ingredienser.
  • Värm olivoljan till medelvärme i en djup stekpanna. Klicka en matsked av smeten till varje plätt och stek i cirka 2 minuter på varje sida. Lägg de färdiga plättarna på hushållspapper, så att den överflödiga oljan sugs upp. Ät rumstempererade och servera med en klick yoghurtsås, gärna med vitlök i.

Om du gillar grönsaksbiffar/ fritters prova mina rödbetsbiffar!