En återkommande vardagsfavorit! Smakrika mücver zucchiniplättar på zucchini / squash planta är en vanlig vegetarisk maträtt i Turkiet och passar att bjuda på som meze eller lunch. Det här receptet är från boken ”Meze Kokbok” och jag gillar idén med att det är zucchinibiffar med fetaost i. Osten ger en annan konsistens och smak i plättarna.
Vad är Mücver Zucchiniplättar?
Zucchinibiffar är ett smidigt sätt att snabbt laga middag och få i dig mer grönt och grönsaker. Kanske odlar ni den i er odlingslott och kan plocka upp dem när det är dags.
Du blandar alla ingredienser snabbt och steker de vegetariska biffarna på stekpannan eller i ugnen. Du kan i stort sett använda vilken grönsak som helst, mina favoriter är rödbetor och morötter som blir riktigt saftiga, aubergine, pumpa och zucchini biffar. Jag brukar använda fetaost i vissa biffar, då den ger smak och ger en saftigare biff. Lite färska örter ger också tyngd i smaken. Varför inte testa koriander?
Vill du inte använda grönsaker går det ju också att göra biffar på bönor, som blir matigare. Det finns så mycket alternativ till kött idag, så verkligen enkelt att laga mat om du vill äta mindre kött. Biffar vet jag också många familjer brukar ha som middag till barn för att få i dem grönsaker utan att det syns och känns att det är grönsaker.
De vegetariska biffarna kan du antingen steka eller tillaga i ugnen. Sedan serverar du biffarna med en klick yoghurt och härlig grön sallad till. Perfekt att spara de som blir över, biffarna går att äta kalla också.
Näring i zuchini
- Näringsmässigt är zucchini rika på c-vitamin, kalorisnåla. Viktig inom LCHF då den är låg på kalorier.
- Vätskedrivande och förebygger njursjukdomar
- Innehåller fibrer
- Rik på kalcium som är bra för skelettet.
- Hög halt av kalium som eliminerar gifter.
- Fosfor som är viktig för hjärnans funktioner.
- Magnesium som är viktig för den kvinnliga hälsan.
Recept Mücver zucchinibiffar
Mücver zucchiniplättar
Ingredients
- 1 grovt riven normalstor zucchini
- 100 g smulad fetaost
- ca 1 dl vetemjöl alt. glutenfritt mjöl
- 1 ägg
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1/2 dl finhackad dill
- 1/2 dl finhackad mynta
- 1 tsk salt och peppar
- Fritering 2 dl olja
Instructions
- Skala zucchinin. Salta den rivna zucchinin, låt stå i cirka 30 minuter.
- Krama ur vätskan med händerna och blanda sedan alla ingredienser.
- Värm olivoljan till medelvärme i en djup stekpanna. Klicka en matsked av smeten till varje plätt och stek i cirka 2 minuter på varje sida. Lägg de färdiga plättarna på hushållspapper, så att den överflödiga oljan sugs upp. Ät rumstempererade och servera med en klick yoghurtsås, gärna med vitlök i.
Servera gärna med tabbouleh sallad! Om du gillar grönsaksbiffar/ fritters prova mina goda rödbetsbiffar!
Vi odlar zucchini o brukar också göra dessa med fetaost. så otroligt gott!
Såg också reportaget i Allt om Mat. Läste om kryddan Isot, har själv inte hört talas om den. Frågade även min man men inte heller han kände till den. Måste kanske vara en lokalt använd krydda.
Längtar så efter en riktig turkisk meze efter att ha sett alla godsaker i Allt om Mat :).
Isot brukar vi använda. Den är lite syrligare i smaken än pulbiber. Passar gott till manti. Vet inte varför, men jag förknippar den med Ibrahim Tatlises. 🙂
Får du tag på isot här i Sverige? Pulbiber använder vi nästan till allt 😀
Ojj ingen aning, brukar ju alltid köpa med mig från Turkiet. Kolla i de utländska affärerna. Annars kan jag skicka till dig med posten 🙂
Vad gått det verkar! Du lagar så mycket otroligt god mat!
Bilden skulle passa till header, vad tycker du!
Hoppas du får en trevlig helg, jag skall vara ledig och njuta!
Hej Yasemin, jag såg att du skrev ett inlägg om sekerpare. skulle inte du kunna skriva receptet på revani också, jag har letat så himla länge efter det! 🙂
Håller med dig Louise. Den skulle passa bra som header. 🙂 Men jag har en dröm om en annan header som aldrig verkar bli av 🙂
Anonym: Visst kan jag lägga upp Revani. Kan göra det till nästa helg och lägga upp det. Kul att du frågar. 🙂
de lät gott (:
Vilket bra recept, det låter jättegott, dessa ska jag göra till min nästa buffé!