Min Aubergine de luxe (mantarli begendi)

Den klassiska rätten heter Hünkar begendi och jag skulle nog säga att den är min favoriträtt i det turkiska köket, just för att den samtidigt är nyttig. Annars har jag andra favoriter som manti, men den innehåller pasta, sen finns vinbladsdolma, men den innehåller ris. Och nu när jag minskat ner på mitt köttätande fick det bli en vegetarisk variant med svamp av min Aubergine de luxe (mantarli begendi).

Min Aubergine de luxe (mantarli begendi)

Så nyttigt är aubergine

Recept Min Aubergine de luxe (mantarli begendi)

Ingredienser, 2-4 personer

250 g svamp
msk smör
1 st gullök
vitlök
1/2 msk tomatpuré
1 tärnad tomat
1,5 dl vatten, salt, peppar, torkad basilika, paprika

Auberginemos
2-3 st aubergine, 3 msk smör, 1 msk mjöl, 1 dl riven ost, 0,75 dl mandelmjölk, kokos, 1 tsk salt

Så här gör du din Aubergine de luxe

1. Bryn champinjonerna utan lock i olja tills vattnet sugs upp. Lägg i lök, vitlök och bryn tills de får färg. Fortsätt med att lägga i purén och kryddorna. Slutligen tillsätt de fintärnade tomaterna och vattnet. Låt det puttra på låg värme i cirka 20 minuter tills svampen är mjukt.
2. Under tiden grilla de sköljda auberginerna i ugn i cirka 20-25 minuter till de får färg och är mjuka. Fortsätt sedan med att ta ut de från ugnen och ta bort skalet. Finhacka i små delar.
3. Bryn mjöl i smör på låg värme tills det får färg. Fortsätt sedan att lägga i auberginerna och vispa lätt till en slät konsistens. Blanda i mjölk, salt, kokos och osten. Vispa lätt tills mjölken sugs upp och auberginemoset tjocknar. Häll upp moset på ett avlångt fat och lägg sedan över svampragun. Smaklig måltid.