Besök Alhambra – palatset i Granada

Vissa platser glömmer man aldrig. Palatset i Granada – Alhambra var ett sånt möte som träffade hjärtat direkt. När jag trädde in bakom palatsets väggar var det som att resa tillbaks i tiden. Detta magiska plats som är en av Spaniens sju underverk är magisk – var jag verkligen här tänkte jag ock skrev ihop en reseberättelse. Mest för att jag själv ska tro på att jag varit här men också minnas – levande.

Palatset i Granada - Alhambra

Resa till Alhambra – Palatset i Granada

Vår resa började vi med att hyra en bil i Malaga. Vi hade inte bokat hotell och det var mitt i natten. Dagen efter åkte vi in till Granada. På gatorna kunde jag se flamenco dansöser och vi åt tapas på en restaurang. Det här var tiden innan navigatorer fanns. Med karta i handen åkte vi in till det vackra Granada. Men jag hoppas att jag får tillfället att göra ett kärt återbesök på detta magiska ställe en dag igen.

Vad är Alhambra?

Detta moriska borg från svurna tider bakåt till 1300 talet är en sevärdhet och på Unescos världsarvslista. Speciellt lockar Nasrid-palatset många turister världen över. Det här är Andaluciens mittpunkt och landmärke. Härifrån styrde de muslimska morerna sitt stora palats ända tills det föll till de kristna 1492.  

Att göra i Alhambra

Generallife fick mitt hjärta

Inte svårt att förstå att det här blev min favorit. Vem gillar inte en hel gigantisk trådgård med vackra blommor och utsmyckningar? Här kan du se en hänförande trädgård i morisk stil som användes under sommaren av härskarna för att hitta lugnet. Det byggdes när Muhammed II var sultan över Granada.

Nasradinpalatset är det som lockar mest turister och det består av flera kungliga salar och gårdar, och varje del är lika hänförande vackert. Det mest ikoniska är den fina lejongården med fontänen av lejon som håller upp den. Hela gården. och arkitekturen är bara underbar. Här samlas massor av turister men audioguider i sina öron och lyssnar på historien om vad som en gång skedde inom dessa murar. Men även myrtengården har mycket islamisk arkitektur med orientaliska dekorationer. Du behöver minst en hel dag här för att gå runt och ta in allt.

Borgen Alcezaba – som tros vara den äldsta delen av palateset är också värt ett besök och har fina sevärdheter.

Kombinera resan i Malaga

Besök semesterfavoriten Nerja.

Läs om min intervju med mellanösterns artist Sami Yusuf.

Lämna gärna en kommentar om receptet nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3