Frukost – Marinerad feta & kalamata med örter

Frukost – Marinerad feta & kalamata med örter brukar jag fixa till frukost på helgerna. Du blandar örter i olivolja med fetaost och oliver och sen doppar du ett fluffigt bröd i marinaden. Bara att förvara den i kylskåp och ta fram när du är sugen.

Frukost - Marinerad feta & kalamata med örter

Frukost – Marinerad feta & kalamata med örter

Vad innehåller oliver?

Oliver är nyttigt och innehåller fleromättat fett som är bra för att minska risken åderförkalkning och innehåller E-vitamin. Gröna oliver är omogna och svarta är mogna. Enligt äkta vara som bevakar matbranschens fusk plockar vissa leverantörer oliverna gröna och färgar dem svarta kemiskt med järnglukonat som du kan hålla utkik efter i ingredienslistan. Man använder även en process för att snabba på processen att ligga i saltlag efter plockning och istället låta de ligga i lut och då försvinner de goda aromerna. Välj oliver som är ekologiska, kalamata, gröna oliver franska picholine eller spanska manzanilla exempelvis Kung markatta.

Recept Frukost – Marinerad feta & kalamata med örter

Ingredienser
1 dl kalamata oliver
2 dl tärnad fetaost
1 tsk oregano
1 tsk basilika
2 tsk timjan
1 tsk gräslök
ca 3 dl olivolja (el. 2 dl olivolja, 2 dl solrosolja ifall du inte vill att oljan ska frysa fast)
 
Blanda alltsammans utan fetaost försiktigt. Tillsätt den till sist. Ät med nybakade frallor.