Lätta färska gröna bönor i tomatsås

Jag uppskattar det turkiska köket eftersom det finns så många olika grönsaksrätter. Lätta färska gröna bönor i en smakrik tomatsås är en av favoriterna under sommaren, speciellt om de är nyskördade.

Lätta färska gröna bönor

Gröna bönor

Vad är gröna bönor

 
I den här rätten använder jag skärbönor, som är intensivare i smaken än brytbönor men som också tillhör ärtväxter. Skärbönan är något plattare och bredare än de andra bönorna. Bönrätten i inlägget är lätt och vill man göra den matigare kan den även ätas med ris eller bulgur till. En klick vitlöksyoghurt på toppen och du är hemma. Man kan även servera den som meze, då äts den kall och görs på mycket olivolja istället. Det är också gott att fräsa bönan i olja, soya och sesamfrön. Gröna bönor är rika på B-vitamin, E-vitamin, selen, järn, kalium, C-vitamin, kalk och folsyra. De är även rika på antioxidanter. 

Recept lätta färska gröna bönor

Ingredienser

  • 2 st gullök
  • 1 kilo färska gröna bönor
  • 1 dl olja
  • 2 st vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 st stor tomat
  • salt, peppar
  • 4-5 dl varm vatten
Gör så här
  1. Skala och tärna löken. Rensa bönorna, skölj dem noggrant och dela i tre.
  2. Hacka vitlöken. Skala av skinnet på tomaterna och tärna smått.
  3. Lägg olja, lök, bönorna, tomaterna och vitlöken i en kastrull . Laga på låg värme med lock i cirka 20 minuter och rör om emellanåt. Tillsätt det varma vattnet och kryddorna. Laga på låg värme i cirka 20 minuter till.

Om du gillar grönt prova även Palak paneer!