Palak Paneer – Indisk spenatcurry

Det är något speciellt med indisk mat. De milda kryddorna, sötman….alldeles perfekt. Spenat är en ingrediens som ofta förekommer i det indiska köket och bättre järnnäring finns inte. Just Palak Paneer – Indisk spenatcurry – är en riktig favorit hos oss som vegetarisk vardagsmat.

Palak Paneer - Indisk spenatcurry

Undrar du vad du ska laga för vegetarisk middag? Det här vegetariska receptet på indisk mat är faktiskt väldigt lättlagat och bra för nybörjare. Du kan laga egen paneerost eller köpa paneerost som finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker. Jag brukar använda färsk spenat, som får mixas i en tomat – och currymix. På slutet skvätter jag lite grädde för att få fram den milda smaken. Palak paneer är glutenfri.

Tips på variationer på Palak Paneer – Indisk spenatcurry

Du kan servera din palak paneer med quinoa istället för ris och naanbröd. Jag har även testat att laga palak paneer med halloumi och det blev väldigt gott. Jag har också sett recept med fetaost, men inte provat. Du kan anpassa rätten till att bli vegansk genom att ersätta osten med tofu och grädden till ett växtbaserat alternativ.

Palak Paneer – Indisk spenatcurry

En vegetarisk gryta på tomatbas.
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Indiskt
Keyword: Vegetariskt
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 250 gr Spenat färsk
  • 200 gr Paneerost
  • 1 Grön chili
  • 5 cm Ingefära riven
  • 3-4 st Vitlök finhackad
  • 1 Hackad lök
  • 1 Finhackad tomat
  • 1/2 tsk av varje: Kumminfrö Gurkmeja, Chilipulver, Koriander, Garam masala 2 msk Grädde 4 msk Rapsolja Salt

Instruktioner

  • Börja med att förvälla spenaten i kokt vatten. Häll av vattnet och låt den svalna.
  • Ta fram en stekpanna och stek kumminfrön i olja. Därefter lägg i finhackad grön chili, riven ingefära, finhackad vitlök, skivad lök och stek på medelvärme i 3-5 minuter tills löken får färg.
  • Häll nu i krossade tomater i pannan och koka lite till tills tomaten mjuknar och får färg. Mixa allt i en mixer tillsammans med vatten och spenaten. Nu har du en härlig massa med massa indiska smaker.
  • Fortsätt med att ta samma panna och fräs gurkmeja, chilipulver, koriander, gurkmeja i olja i 15 sekunder. Lägg sedan i den mixade spenatpastan och koka vidare med lock i 2-3 minuter.
  • Till sist tillsätt grädde och tärnad paneerost och koka en stund till. Rör om. Smaka av med salt och peppar.

Här finns också originalreceptets video på Youtube av Kabitha om ni föredrar att titta.

Dem här vegetariska halloumibites är oxå goda och lättlagade.