Fluffig chokladsufflé

Fluffig chokladsufflé med krispig yta till fikat är ett måste för chokladälskaren. När jag skulle göra choklad suffle fick jag hjälp här hemma och receptet är ganska enkelt. Den här goda efterrätten blir alldeles len och fluffig och smälter i munnen. Suffle härstammar från det franska köket och betyder att svälla och ångan gör att efterräten sväller.

Fluffig chokladsufflé
Fluffig chokladsufflé

Efterrätten suffle innehåller vispad äggvita som tillsammans med den krämiga mörka chokladen ger den konsistensen och puddingen blir hög om du använder små höga formar. Jag hade inte höga formar hemma så jag använde en muffinsplåt, vilket fungerade bra. Serveras ljumma. Eftersom den här efterrätten inte innehåller mjöl är den glutenfri. 

Lyckas med din sufflé

  • Grädda den i nedre delen av ugnen och öppna inte ugnsluckan förrän de är färdiga.
  • När sufflén kommer ut kommer den sjunka något första minuterna, vilket är helt normalt.
  • Använd choklad av god kvalitet med minst 70% kakaohalt, det kommer göra insidans konsistens perfekt. 
  • Förvärm ugnen så att den inte är för varm i början, då kan den bränna toppen.
  • När du rör i chokladsmeten i marängen så använd en sked, eftersom en slickepott är större och tar bort luften från marängen.
  • Om sufflén spricker kan det bero på att du rörde om chokladen och marängen för mycket eller att ugnen var för varm.

Recept fluffig chokladsufflé

Chokladsuffle

En chokladsuffle som är fluffig inuti.
Prep Time10 minutes
Cook Time1 hour
Course: Efterrätt
Servings: 6 pers

Ingredients

  • 1 dl grädde ex. planti
  • 100 gram choklad
  • 3 st ägg
  • 1 msk socker / kokossocker
  • smält smör och socker för formarna

Instructions

  • Smörj sex små portionsformar och sockra dem ordentligt. Och tipset är att pensla uppåt med smör för att få sufflén att resa sig. Även sockret hjälper till att resa den. Ställ in dem i frysen medan du gör smeten.
  • Koka upp grädden i en kastrull. Hacka chokladen och låt den smälta i den varma grädden och rör jämnt.
  • Separera äggulorna från vitorna och vispa ner äggulorna kraftigt en i taget i chokladsmeten.
  • Vispa äggvitan hårt för sig och tillsätt strösockret mot slutet tills det blir ett fast skum. Vänder du skålen upp och ner ska inte marängen rinna ner.
  • Vänd ner marängsmeten i chokladsmeten och rör om försiktigt och fördela massan i formarna. Jämna till med en kniv så att smeten har jämn nivå. Fyll nästan ända upp så att det finns utrymme för kakan att resa sig. Ta tummen och gå runt formen med fingret för att ge utrymme för kakan att resa sig.
  • Grädda mitt i ugnen i 175 grader i cirka 10 minuter tills de reser sig i slutet.

Prova även fransk chokladtårta!