Dolma med olivolja

En dolma med olivolja passar bra till mezebordet och serveras ljummen.

buffe

biberdolma

Tataaaaa! Tack för att ni hälsar på i mitt lilla krypin och tittar på recept. Jag hoppas att ni får inspiration och hittar glädjen att laga mat och äta. 🙂

Uppdatering livet: Nu har jag lärt mig plocka trattkantareller också. Var med på Emins mulle med Friluftsfrämjandet igår och vi gick runt i skogen och letade efter svampen trattkantarell. Det ska vara ett grop i mitten på dem och så ska de vara gula i skaften. Riktigt kul hobby för en matnörd som mig. Så nästa helg blir det ut och leta efter trattisar. Någon som har lust att avslöja sitt svampställe till mig 😉 eller vad man kan laga på trattisar?

Idag hade jag grannar och vänner på besök hemma och bjöd dem på ett underbart mezebord. Först ut får ni recept på dolma med olivolja. Skillnaden från varm dolma är att den här är lite sötare och att man inte har någon tomatpuré i. Kryddningen skiljer sig också från varm dolma.

Recept Dolma med olivolja

Ingredienser
9 grön paprika (för dolma)
2 dl ris
2 dl vatten + 2 dl vatten
1-2 st gullök
2 msk pinjenötter
1 dl olivolja
citronsaft av en citron
1-2 msk finhackad dill
1 skivad tomat
2-3 sockerbitar
Salt, peppar

Lägg riset i saltat ljummet vatten i cirka 30 minuter. (Detta görs för att få risen att hålla sin form)
Hacka löken fint. Fräs pinjenötter tills det tar färg och lägg sedan i löken och fräs tillsammans på låg värme tills löken får färg i cirka 5 minuter. Under tiden kan du skära bort locken på paprikorna.
Lägg nu i riset och fräs på låg värme i cirka 10 minuter. Tillsätt salt, peppar, sockerbit och rör ihop. Tillsätt nu vatten och dill låt koka på svag värme. Ta av den från värmen och tillsätt citronsaften. Lägg på locket och vila riset i cirka 15 minuter.
Fyll riset i paprikorna, lägg en skiva tomat och ställ upp i en kastrull med lock. Häll vatten i botten av kastrullen och låt koka. Sänk sedan värmen och laga i cirka 20 minuter.