Gratinerad blomkålsmos med parmesan lagas i ugn och är gott och ett bättre alternativ till potatismos. Smaken av blomkål blir väldigt slät och mild. Lättlagat LCHF blomkålsmos recept.
Blomkålsmos recept
Blomkål är ett bra alternativ istället för potatis och pasta. Jag gratinerade min blomkålsmos och då fick den mycket mer smak och blev matigare. Ett lättlagat blomkålsmos recept som går snabbt att tillaga en vardag, men passar också som förrätt till en lyxigare middag. Du kan även göra blomkålsmos av blomkålsris.
Blomkåls fakta
- Blomkålspuré är även utmärkt som smakportioner till barn / bebis
- Passar den som följer LCHF, viktväktarna, aip, antiinflammatorisk diet.
Är blomkål nyttigt
- Blomkål innehåller allicin som är inflammationshämmande.
- Att det innehållet kostfibrer hjälper din matsmältning och älskas av din tarmflora (dina goda bakterier som du behöver mata för att de ska förökas).
- Just blomkål innehåller väldigt mycket C-vitamin. 100 gram täcker ditt dagliga behov.
Notering! Jag brynte även lite kött med lök och paprika och tomatkross, som jag sedan placerade över moset och sist lite ost på. Vill du göra en vegetarisk kan du steka champinjoner, som passar bra till blomkål.
Blomkålsmos med parmesan
Ingredienser
- 1 normalstor blomkål
- 25 gram smör
- 1 msk kikärtsmjöl
- 2 msk grädde (alt växtbaserad)
- 1/2 dl riven parmesanost
- salt peppar
- Garnering Riven parmesanost
Instruktioner
- Dela blomkålen i buketter och koka mjuk i vatten. Häll av vattnet och mixa buketterna till blomkålsmos.
- Smält smöret i en kastrull och lägg i mjöl och rör om tills det får färg och blir jämnt. Tillsätt moset och rör om på medelvärme. Lägg i salt, peppar, hälften av osten och grädden. Rör om allt till en mos så att det blir slätt och låt puttra någon minut tills det tjocknar.
- Häll upp moset i portionsformar och strö över riven parmesanost. Gratinera på 175 grader i mitten av ugnen i cirka tio minuter tills det får gyllene färg och osten har smält. Smaklig spis.
Testa även denna goda enkla rätt, där man ugnsteker en hel blomkål. Med inspiration från den gröna kocken Paul Svensson, men jag gjorde om den till en turkisk manti.
Hej Yasemin. Vad läckert det ser ut, kan intyga att blomkålsmos är väldigt gott 😉
Kommit hem till snön från Turkiet idag, så nu kan jag äntligen titta in här igen..
Tyvärr var din blogg censurerad hela tiden där nere, sista tiden även flera andra av de bloggar jag besöker. Fick bara upp en text där det stod att ett regeringsbeslut hindrade åtkomst till sidan.
Synd, för jag tror att många skulle vilja följa din blogg i Turkiet.
Har just haft premiär på mina recept i Hello Alanya Magazine, en väldigt fin månadstidning som kommer ut på Holländska och Engelska. Jättekul att få sprida min mat till alla turister som kommer på besök till Alanya i år.
Nu kommer jag att titta in här oftare för lite ögongodis, för det dröjer ända till oktober innan vi åker tillbaks och får njuta av den goda Turkiska maten.
Ha det bra. Kram Birgitta
Kolhydrater hör till mina allra bästa vänner. Det här ser jättegott ut! 🙂
Helena: Det är skönt att det finns bloggare som har sådan härlig humör som du. 🙂
Birgitta: Välkommen hem. Jaha, vad märkligt. För jag bloggade ju från Turkiet i somras, och en vän till mig i Turkiet följer mig. Kanske beror på uppkopplingen i antalya eller ngt? Hur som nu kan du följa mig, vilken är en ära för mig. 🙂 Ja, jag har läst om att dina recept har blivit publicerade. Det är jättekul, Grattis. 🙂 Själv kommer jag åka till Cappadocia i slutet av juli-augusti och äta goda färska grönsaker från farfars åker. Allt gott. Kram.
jag är en riktig blomkåls-älskare, brukar koka den och äta med stuvning. mums! och jag håller med – jag hade aldrig kunnat ge upp kolhydrater helt och hållet.
Vad smart! Det ser dessutom jättegott ut, vackert med genomskibliga formar!
Brukar göra liknande, fast med broccoli, muskot och lite vispgrädde 🙂
Blomkålsmos är så gott, har dock aldrig testat med parmesan så tack för tipset!