Blomkålsmos med parmesan

Gratinerad blomkålsmos med parmesan lagas i ugn och är gott och ett bättre alternativ till potatismos. Smaken av blomkål blir väldigt slät och mild. Lättlagat LCHF blomkålsmos recept.

Blomkålsmos med parmesan

Blomkålsmos recept

Blomkål är ett bra alternativ istället för potatis och pasta. Jag gratinerade min blomkålsmos och då fick den mycket mer smak och blev matigare. Ett lättlagat blomkålsmos recept som går snabbt att tillaga en vardag, men passar också som förrätt till en lyxigare middag. Du kan även göra blomkålsmos av blomkålsris.

Blomkåls fakta

  • Blomkålspuré är även utmärkt som smakportioner till barn / bebis
  • Passar den som följer LCHF, viktväktarna, aip, antiinflammatorisk diet.

Är blomkål nyttigt

  • Blomkål innehåller allicin som är inflammationshämmande.
  • Att det innehållet kostfibrer hjälper din matsmältning och älskas av din tarmflora (dina goda bakterier som du behöver mata för att de ska förökas).
  • Just blomkål innehåller väldigt mycket C-vitamin. 100 gram täcker ditt dagliga behov.

Notering! Jag brynte även lite kött med lök och paprika och tomatkross, som jag sedan placerade över moset och sist lite ost på. Vill du göra en vegetarisk kan du steka champinjoner, som passar bra till blomkål. 

Blomkålsmos med parmesan

Blomkål som får koka och mosas blir mild i smaken.
Förberedelser10 minuter
Tillagningstid15 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Svenskt
Keyword: Vegetariskt
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 1 normalstor blomkål
  • 25 gram smör
  • 1 msk kikärtsmjöl
  • 2 msk grädde (alt växtbaserad)
  • 1/2 dl riven parmesanost
  • salt peppar
  • Garnering Riven parmesanost

Instruktioner

  • Dela blomkålen i buketter och koka mjuk i vatten. Häll av vattnet och mixa buketterna till blomkålsmos.
  • Smält smöret i en kastrull och lägg i mjöl och rör om tills det får färg och blir jämnt. Tillsätt moset och rör om på medelvärme. Lägg i salt, peppar, hälften av osten och grädden. Rör om allt till en mos så att det blir slätt och låt puttra någon minut tills det tjocknar.
  • Häll upp moset i portionsformar och strö över riven parmesanost. Gratinera på 175 grader i mitten av ugnen i cirka tio minuter tills det får gyllene färg och osten har smält. Smaklig spis.

Testa även denna goda enkla rätt, där man ugnsteker en hel blomkål. Med inspiration från den gröna kocken Paul Svensson, men jag gjorde om den till en turkisk manti.