Halloumi tikka masala

Halloumi tikka masala är en vegetarisk gryta jag brukar laga som vardagsrätt. Så enkelt och gott! Går att laga på under 20 minuter.

halloumi-tikka-masala-gryta
Halloumi tikka gryta

Halloumi recept

En stor fördel är att halloumi är en ingrediens som du kan ha i kylskåpet. Även de andra ingredienserna brukar finnas i skafferiet och är enkla att ta fram. Ta fram och laga en snabblagad halloumi tikka masala. Saknar du halloumi hemma finns det också varianter på detta recept med blomkål eller linser istället. Och har du inte vanlig grädde kan du använda kokosmjölk.

Näring i vegetarisk halloumigryta

  • Ett starkare immunförsvar – vitlök, ingefära
  • Normal hjärt- och kärlhälsa
  • Sänker blodtryck – vitlök, ingefära
  • Motverkar kolesterol – koriander,
  • Motverkar benskörhet – tomat
  • Positiv inverkan på fysisk stress vis träning – tomat
  • Lindra diarré – ingefära
  • Lindra förkylning – ingefära
  • Stimulera tarmarna – ingefära
  • Bekämpar inflammation – ingefära, koriander
  • Främja blodcirkulation – koriander
  • Bekämpar dålig andedräkt – koriander

Vitlök – vitamin C och K samt mineralerna järn, magnesium, kalcium, kalium, zink, fosfor och natrium
Tomat – vitamin C, folsyra och andra antioxidanter framförallt lykopen.
Ingefära – antioxidanter, vitamin A, C, E och B6, magnesium, järn, koppar och zink.
Koriander – vitamin A, K, & C, mineraler som järn, kalcium och magnesium och har antioxidanter.

Halloumi tikka masala

Recept halloumigryta
Total tid30 minuter
Måltid: Huvudrätt
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 2 st gula lökar tunt skivade
  • 4 st klyftor vitlök rivna
  • 1 msk färsk ingefära riven
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 2 tsk garam masala
  • 400 g krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 kruka färsk koriander
  • 400 g halloumiost skuren i tärningar
  • olja till stekning
  • salt
  • peppar

Instruktioner

  • Koka riset enligt förpackningen.
  • Börja med att steka lök i smör till den är mjuk. Lägg i vitlök och ingefära, låt steka lite till.
  • Lägg sedan alla kryddorna och rör runt lite.
  • Lägg i krossade tomater, vatten, hackad koriander och grädde. Låt koka på svag värme i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Stek halloumi så att de är gyllene i en stekpanna. Lägg den stekta halloumin i såsen och blanda runt.
  • Servera halloumi tikka masala med kokt ris och yoghurt. Servera med koriander.

Video

Om du vill testa annat med halloumi finns det recept på halloumi fries!

Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3