Stekt torsk med potatis

Vardagsmat ska gå snabbt och laga, men ändå innehålla näring som är bra för kroppen. Stekt torsk med potatis är en maträtt som går att laga snabbt och ändå ger så mycket näring till dig. I det här receptet är torsken lagad i en god citron- och smörsås som ger den en väldigt god smak. Sleva över lite juice precis innan du serverar. Även potatisen är väldigt god, den är bakad med sesamfrön och i slutet slänger du i några broccolibuketter. Det här lär säkerligen bli en av dia favoriträtter.

Stekt torsk med potatis
Stekt torsk med potatis

Anpassa receptet på stekt torsk

Du kan variera dig och lika gärna laga det här receptet med lax, som också innehåller mer fett och omega3. Både torsk och lax innehåller protein, som är en viktig byggsten för vår kropp. Har du inte potatis eller broccoli hemma går det bra med andra grönsaker.

Stek torsk på rätt sätt

Torsk kan lätt bli torr och smaklös. Det händer om du steker den för länge och inte tillsätter god kryddning till. Stek den endast i 3-4 minuter per sida och när fisken går isär så är den färdig. Till fisk passar citron, dill och smör bra. Eftersom torsken lätt går isär passar det också bra att panera den.

Steg för steg lär dig laga stekt torsk med potatis

Stekt torsk med potatis

Förberedelser15 minuter
Tillagningstid12 minuter
Måltid: Huvudrätt
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • Torskfilé
  • Potatis
  • Broccoli
  • sesamfrön

Citronjuice

  • Ekologisk citron, citronzest och lite juice
  • Vitlöksklyfta hackad
  • Dill hackad
  • Grönsaksbuljong
  • vatten
  • Aioli
  • olivolja
  • Smör

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 220°C. Skär potatis i 2 cm breda klyftor. Placera dem på en plåt med bakplåtspapper och blanda med lite olivolja, salt och peppar, sesamfrön. Rosta i 25-30 minuter, eller tills gyllene.
  • Dela broccolin och rosta i ugnen i 10-15 min tillsammans med potatisen.
  • Förbered citronjuice
  • Finhacka vitlök. Grovhacka dill. Riv citronzest och skär citron i smala klyftor. Blanda vatten 1/2 dl, grönsaksbuljong, vitlök, citronzest, en generös skvätt citronjuice, hälften av dillen i en liten skål. Krydda med salt och en nypa peppar.
  • Stek torsk
  • Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 10 min av potatisens tillagningstid. Stek torsk i 3-4 min.
  • Tillsätt buljong & smör
  • Vänd torsk, tillsätt buljongen samt smör 1 msk till stekpannan. Stek i ytterligare 3-4 min, eller tills torsk är genomstekt.
  • Lägg upp stekt torsk, bakad potatis och grönsaker. Skeda citronjuice över torsken och garnera med resterande dill. Servera med aioli och övriga citronklyftor.

Om du vill äta mer fisk prova denna laxrecept med spenat