Gräddig lax på spenatbädd i ugn – enkel vardagsrätt

Gräddig lax på spenatbädd i ugn är en enkel och god vardagsrätt. Med bara ett fåtal ingredienser lagar du denna goda middag. Och laxen gör sig själv egentligen, du stoppar bara in den i ugnen så är det klart.

Gräddig lax på spenatbädd i ugn

Gräddig lax på spenatbädd

 

Middagstips: Gräddig lax på spenatbädd

Den här rätten har jag gjort länge, det är en av våra vardagsfavoriter. Jag tycker att den är supergod, krämig lax och enkel är den att tillaga också. Det som gör den så god är kombinationen av spenat och grädde som får gosa ihop sig med laxen. Ovanligt nog gillas denna mat av båda barnen här hemma. 
 

Vilken lax ska man äta, odlad eller vild? 

Det är här det är lite svårt. Odlad lax innehåller bekämpningsmedel och vild lax får i sig gifter från vattnet. En annan aspekt till att vi bör äta mindre är också att fiskarna börjar bli utrotade.
Välj MSC-märkt lax när du ska äta lax. Se också Naturskyddföreningens fisklista för att se vilka fiskar som är ok att äta.

Är omega-3 viktigt

Omega-3 är viktigt för hälsan då de är med i inflammatoriska processer i kroppen. På senare århundraden har vi ätit mer socker mer fett och det har ökat inflammationer i vår kropp och bidragit till feta och kroniska sjukdomar. Billiga hushållsoljor som solrosolja har också gjort att vi fått i oss mer omega-6, och det har stört balansen med omega-3 som är superviktig. Du kan kolla upp balansen på Zinzino, det har jag gjort för att se hur jag låg. Och använd hellre kallpressad olivolja och rapsolja. Du kan också få i dig omega-3 genom valnötter, makrill eller lax. Jag tar omega-3 Super EPA från Thorne som kosttillskott för att försäkra mig om att jag får i mig det dagligen.

Krämig lax med spenat

Vardagsrätt nummer ett.
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Svenskt
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 1 msk olja
  • 400 gram spenat färsk
  • ca 400 g laxfilé
  • 3 dl matlagningsgrädde eller växtbaserat alternativ
  • Salt citronpeppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Ta fram en rymlig ugnssäker form och häll olja i botten. Skölj spenaten och ta bort de grövsta stjälkarna. Låt spenaten rinna av och lägg den i formen.
  • Lägg laxen ovanpå spenaten. Strö over salt och citronpeppar. Häll matlagningsgrädden över spenaten.
  • Låt den lagas i ugnen cira 15 minuter. Servera med havreris.

Om du gillar denna prova hemgjorda fiskpinnar!