Gräddig lax på spenatbädd i ugn är en enkel och god vardagsrätt. Med bara ett fåtal ingredienser lagar du denna goda middag. Och rätten gör sig själv egentligen, du lagar laxen i ugnen så är det klart.

Hur länge ska man laga gräddig lax på spenatbädd?
Den här rätten har jag gjort länge, det är världens godaste lax i ugn. Jag tycker att den är supergod, krämig lax och enkel är den att tillaga också. Det tar ungefär 15-20 minuter eller tills laxens innertemperatur är 56°C. Det som gör den så god är kombinationen av spenat och grädde som får gosa ihop sig med laxbitarna. Ovanligt nog gillas denna mat av båda barnen här hemma.
Vilken lax ska man laga, odlad eller vild?
Det är här det är lite svårt. Odlad lax innehåller bekämpningsmedel och vild lax får i sig gifter från vattnet, så det är lite som hönan eller ägget. En annan aspekt till att vi bör äta mindre lax är också att fiskarna börjar bli utrotade.
Om du ändå vill äta lax så välj MSC-märkt lax när du ska äta. Se också Naturskyddföreningens fisklista för att se vilka fiskar som är ok att laga lax med. Om du väljer färsk eller fryst lax gör nog detsamma.
Om du ändå vill äta lax så välj MSC-märkt lax när du ska äta. Se också Naturskyddföreningens fisklista för att se vilka fiskar som är ok att laga lax med. Om du väljer färsk eller fryst lax gör nog detsamma.
Nyttigt recept med Omega-3 i lax
Omega-3 är viktigt för hälsan då de är med i inflammatoriska processer i kroppen. På senare århundraden har vi ätit mer socker mer fett och det har ökat inflammationer i vår kropp och bidragit till feta och kroniska sjukdomar. Billiga hushållsoljor som solrosolja har också gjort att vi fått i oss mer omega-6, och det har stört balansen med omega-3 som är superviktig. Du kan kolla upp balansen på Zinzino, det har jag gjort för att se hur jag låg. Och använd hellre kallpressad olivolja och rapsolja. Du kan också få i dig omega-3 genom valnötter, makrill eller lax. Jag tar omega-3 Super EPA från Thorne som kosttillskott för att försäkra mig om att jag får i mig det dagligen.
Krämig lax med spenat
Vardagsrätt nummer ett.
Portioner: 4 pers
Ingredienser
- 1 msk olja
- 400 gram spenat färsk
- ca 400 g laxfilé
- 3 dl matlagningsgrädde eller växtbaserat alternativ
- Salt citronpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta fram en rymlig ugnssäker form och häll olja i botten. Skölj spenaten och ta bort de grövsta stjälkarna. Låt spenaten rinna av och lägg den i formen.
- Lägg laxen ovanpå spenaten. Strö over salt och citronpeppar. Häll matlagningsgrädden över spenaten.
- Låt den lagas i ugnen cira 15 minuter eller tills innertemperatur är på 56°C. Servera med havreris.
Om du gillar denna prova hemgjorda fiskpinnar!
Det här receptet tar jag till mig, perfekt att fixa snabbt en vardag kväll. Älskar lax 🙂
Lax, spenat och en gräddig sås kan det bli annat än gott!? Mums!
Tack så otroligt mycket för inbjudan till baka.se! 🙂
Det såg verkligen supersmarrigt ut, laxälskare som jag är! 🙂
Tack för titten i min blogg!
Ha en fin dag!
du är så duktigt båada lagar mat och bakar kaka,
riktigt söt din nya bild profil hihi ;=)
Oj så gott! Jätte fin bild! Ha det bra! Kram Daniella – BakeCake