Ett måste på mezebuffén! Mjuka kiymali – minipiroger med köttfärsfyllning – var bland det bästa mamma brukade baka när jag var yngre. Jag älskar att mumsa på mjuka köttfärspiroger – matigt bröd som är fylld med smak av köttfärs. Och mamma brukade alltid baka en stor sats hemmagjorda piroger och fylla frysen med dem, så att vi kunde ta fram när vi ville. Så praktiskt!
Kiymali – minipiroger med köttfärsfyllning
Idag gör jag likadant, jag bakar en stor sats av hemmagjorda turkiska köttfärspiroger och fyller frysen. Det är så praktiskt när vi ska iväg på utflykt i skogen, piknick eller ett besök i simhallen. Igår bakade jag piroger med köttfärs och för att få till saftiga turkiska piroger är degen superviktig.
Tips för att få världens godaste piroger
- Du måste få in en bra smidighet i degen och låta den jäsa, så att den blir mjuk och fluffig.
- Var försiktig så du inte har för varmt vattten till jästen, för då kan nämligen bakterierna få sämre verkan.
- Ibland kan det vara svårt att stänga igen pirogerna och de öppnar sig i ugnen. Se till så att du blöter händerna och trycker ihop dem med ett jämnt tryck. Har du jäst degen för länge kan det också vara svårt att få igen pirogen, men de blir ju fluffiga och goda.
- Självklart kan du pröva andra fyllningar till pirogerna, testa till exempel dessa ostpiroger.
Turkiska köttfärspiroger
Turkiskt bröd med fyllning.
Servings: 30 st
Ingredients
- 1-2 paket jäst
- 4 dl standardmjölk
- 1,5 dl solrosolja
- 3 msk turkisk yoghurt
- 1 msk strösocker
- cirka 15 dl vetemjöl
- 1/2 msk salt
Fyllning
- 1 st gullök
- 3 msk olja
- 100 gr köttfärs
- 1 knippe persilja
- 1/2 msk tomatpuré
- 1/2 dl vatten
Pensling
- 1 uppvispad äggula
- Nigella frö kallad "svart kummin" (Cörek otu)
Instructions
- Smula jästen i en skål och värm mjölken till 37 och häll i skålen. Lös sedan upp jästen ordentligt.
- Tillsätt resten av de övriga ingredienserna och jobba ihop degen, använd mjöl tills det blir en deg. Låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter.
Fyllningen
- Under tiden kan du göra fyllningen. Börja med att bryna lök i olja tills den blir mjuk. Tillsätt köttfärsen och bryn tills den får färg, tillsätt purén och vatten och rör ihop cirka 5 minuter. Låt köttfärsfyllningen svalna.
- Sätt ugnen på 240 grader. Ta degen som jäst och dela den i cirka 30 bitar, sedan tar du varje degbit och rullar den till en bulle och plattar ut med händerna till en oval rektangel. Fyll pirogdegen med fyllningen och stäng igen kanterna. Blöt med lite vatten vid kanterna för att få bättre fäste.
- Lägg över köttfärspirogerna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med äggula och strö över nigellafrön. Låt jäsa cirka 15 minuter och sedan in i ugnen cirka 10 minuter tills pirogerna får färg.
En annan mer avancerad pirog men saftigare är fyllda piroger med oliver
De här är supergoda! Har gjort dessa, men det var för massa år sedan. Tack för att du påminner mig, perfekt utflyktsmat 🙂
Kram
Din blogg är jättefin! Kul att läsa! Jag har aldrig bakat piroger men nu SKA jag! Jag är lite nyfiken på de svarta fröna på pirogerna! Det låter mycket med 2 paket jäst,men det blir kanske extra "fluffiga" piroger?
Vilka fina piroger!! Det är så himla smidigt att ha i frysen ju! Kram Anna
Ser jättegoda ut. Har nog bara ätit piroger med köttfärsfyllning. Köttfärs och persilja vet jag är jättegott så detta verkar vara ett toppenrecept.
Hej Anonym 🙂 Nu har jag letat efter vad de svarta fröna kan heta på svenska. De heter "Nigella frö" o kallas även svart spiskummin. Ja 2 pkt jäst är mkt men de blir lite mer fluffiga som du säger då 🙂 Det går utmärkt att göra på 1 pkt jäst med. 🙂