Zucchiniplättar mucver – vegetariskt

En återkommande vardagsfavorit! Smakrika mücver zucchiniplättar på zucchini / squash planta är en vanlig vegetarisk maträtt i Turkiet och passar att bjuda på som meze eller lunch. Det här receptet är från boken ”Meze Kokbok” och jag gillar idén med att det är zucchinibiffar med fetaost i. Osten ger en annan konsistens och smak i plättarna.

Mücver zucchiniplättar
Zucchinibiffar med en klick yoghurt
Zucchini biffar recept video

Vad är Mücver Zucchiniplättar?

Zucchinibiffar är ett smidigt sätt att snabbt laga middag och få i dig mer grönt och grönsaker. Kanske odlar ni den i er odlingslott och kan plocka upp dem när det är dags.

Du blandar alla ingredienser snabbt och steker de vegetariska biffarna på stekpannan eller i ugnen. Du kan i stort sett använda vilken grönsak som helst, mina favoriter är rödbetor och morötter som blir riktigt saftiga, aubergine, pumpa och zucchini biffar. Jag brukar använda fetaost i vissa biffar, då den ger smak och ger en saftigare biff. Lite färska örter ger också tyngd i smaken. Varför inte testa koriander?

Vill du inte använda grönsaker går det ju också att göra biffar på bönor, som blir matigare. Det finns så mycket alternativ till kött idag, så verkligen enkelt att laga mat om du vill äta mindre kött. Biffar vet jag också många familjer brukar ha som middag till barn för att få i dem grönsaker utan att det syns och känns att det är grönsaker. 

De vegetariska biffarna kan du antingen steka eller tillaga i ugnen. Sedan serverar du biffarna med en klick yoghurt och härlig grön sallad till. Perfekt att spara de som blir över, biffarna går att äta kalla också.

Näring i zuchini

  • Näringsmässigt är zucchini rika på c-vitamin, kalorisnåla. Viktig inom LCHF då den är låg på kalorier.
  • Vätskedrivande och förebygger njursjukdomar
  • Innehåller fibrer
  • Rik på kalcium som är bra för skelettet.
  • Hög halt av kalium som eliminerar gifter.
  • Fosfor som är viktig för hjärnans funktioner.
  • Magnesium som är viktig för den kvinnliga hälsan.

Recept Mücver zucchinibiffar

Mücver zucchiniplättar

Zucchini rivs och steks till matiga plättar.
Prep Time10 minutes
Cook Time30 minutes
Course: Huvudrätt
Cuisine: turkiskt
Keyword: Vegetariskt
Servings: 4 pers

Ingredients

  • 1 grovt riven normalstor zucchini
  • 100 g smulad fetaost
  • ca 1 dl vetemjöl alt. glutenfritt mjöl
  • 1 ägg
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1/2 dl finhackad dill
  • 1/2 dl finhackad mynta
  • 1 tsk salt och peppar
  • Fritering 2 dl olja

Instructions

  • Skala zucchinin. Salta den rivna zucchinin, låt stå i cirka 30 minuter.
  • Krama ur vätskan med händerna och blanda sedan alla ingredienser.
  • Värm olivoljan till medelvärme i en djup stekpanna. Klicka en matsked av smeten till varje plätt och stek i cirka 2 minuter på varje sida. Lägg de färdiga plättarna på hushållspapper, så att den överflödiga oljan sugs upp. Ät rumstempererade och servera med en klick yoghurtsås, gärna med vitlök i.

Servera gärna med tabbouleh sallad! Om du gillar grönsaksbiffar/ fritters prova mina goda rödbetsbiffar!