Turkisk bagel (Acma)

Acma (uttalas achma), är ett turkiskt frukostbröd och egentligen inte riktigt en bagel. Turkisk bagel (Acma) recept är lite sötare och brukar serveras till gäster vid tebjudningar, men bagel är det närmsta jag kan komma på. I vilket fall som helst är den väldigt god och populär.

Turkisk bagel (Acma)

Turkisk bagel recept

Borta bra men hemma bäst. Eller vi är nästan hemma. Igår kom vi till Ürgüp, där mamma har hus, och ska stanna här. Det känns skönt att kunna äta hemlagad mat och bakverk igen. Acma brukar mamma bjuda på sina gäster när de kommer över för en kopp te. De flesta piroger och bröd är salta, men just acma är lite sötare och brukar vara populär om du vill bjuda på något lite sött. Det är så mysigt här, grannar pratar med varandra, bjuder varandra hem och skickar mat som de har lagat till varandra. 

Tips för bakning av Turkisk bagel (Acma)

  • Ha ljummet vatten när du blandar i jäst, annars kan jästbakterierna dö och då kommer inte degen bli lika fluffig. 
  • Degen ska precis gå ihop och inte vara kletig. Lägg till lite mjöl i taget för att få till rätt mängd. 
  • När du har tagit ut dina bröd så lägg dem under en ren handduk, då brukar de mjukna och bli saftiga.

Acma – Turkisk bagel

Acma är ett turkiskt frukostbröd.
Förberedelser30 minuter
Tillagningstid30 minuter
Total tid1 timme
Måltid: Tilltugg
Kök: turkiskt
Keyword: bröd

Ingredienser

  • 600 gram mjöl
  • 2 dl ljummet vatten
  • 1 st ägg
  • 50 gram jäst
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 dl yoghurt
  • 2 dl olja
  • 2 msk smör när man rullar acma

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 150 grader. Lös upp jästen i ljummet vatten.
  • Häll upp mjölet i en stor skål. Lägg i socker, salt, olja, yoghurt, äggvitan och även jästblandingen. Blanda i några minuter till en mjuk deg och låt jäsa under bakduk i cirka 15 minuter.
  • Dela degen i små bitar och rulla till små bollar. Platta ut till cirklar och bre på lite smör. Rulla ihop till en rulle och håll sedan i varsin ände och skruva åt motsatt håll ett varv och sätt ihop i ändarna.
  • Lägg ut på bakplåtspapper och pensla med äggula. Strö på svart linfrö (cörekotu). Baka mitt i ugnen cirka 10 minuter tills de får färg.

Prova bjudbröd!

Lämna gärna en kommentar om goda biffar nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3