Acma (uttalas achma), är ett turkiskt frukostbröd och egentligen inte riktigt en bagel. Turkisk bagel (Acma) recept är lite sötare och brukar serveras till gäster vid tebjudningar, men bagel är det närmsta jag kan komma på. I vilket fall som helst är den väldigt god och populär.
Turkisk bagel recept
Borta bra men hemma bäst. Eller vi är nästan hemma. Igår kom vi till Ürgüp, där mamma har hus, och ska stanna här. Det känns skönt att kunna äta hemlagad mat och bakverk igen. Acma brukar mamma bjuda på sina gäster när de kommer över för en kopp te. De flesta piroger och bröd är salta, men just acma är lite sötare och brukar vara populär om du vill bjuda på något lite sött. Det är så mysigt här, grannar pratar med varandra, bjuder varandra hem och skickar mat som de har lagat till varandra.
Tips för bakning av Turkisk bagel (Acma)
- Ha ljummet vatten när du blandar i jäst, annars kan jästbakterierna dö och då kommer inte degen bli lika fluffig.
- Degen ska precis gå ihop och inte vara kletig. Lägg till lite mjöl i taget för att få till rätt mängd.
- När du har tagit ut dina bröd så lägg dem under en ren handduk, då brukar de mjukna och bli saftiga.
Acma – Turkisk bagel
Ingredienser
- 600 gram mjöl
- 2 dl ljummet vatten
- 1 st ägg
- 50 gram jäst
- 1 msk socker
- 1 tsk salt
- 2 dl yoghurt
- 2 dl olja
- 2 msk smör när man rullar acma
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader. Lös upp jästen i ljummet vatten.
- Häll upp mjölet i en stor skål. Lägg i socker, salt, olja, yoghurt, äggvitan och även jästblandingen. Blanda i några minuter till en mjuk deg och låt jäsa under bakduk i cirka 15 minuter.
- Dela degen i små bitar och rulla till små bollar. Platta ut till cirklar och bre på lite smör. Rulla ihop till en rulle och håll sedan i varsin ände och skruva åt motsatt håll ett varv och sätt ihop i ändarna.
- Lägg ut på bakplåtspapper och pensla med äggula. Strö på svart linfrö (cörekotu). Baka mitt i ugnen cirka 10 minuter tills de får färg.
Prova bjudbröd!
Lämna gärna en kommentar om goda biffar nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
Vilka härliga bilder, vad mysigt ni verkar ha! Jag räknar ner dagarna till min semester börjar nu, jag jobbar till och med fredag. Vi ska bara vara hemma, det fick räcka med Indien. 😉
Gullig strandvovve!
Detta har jag ätit för länge sedan! Jag vill minnas att vi var på en fotbollsmatch där många ur hemmalaget hade turkisk härkomst. När man betalade entren fick man med sig ett bröd, så gott!
Ahh vad gott dessa maste jag prova pa att gora hemma..skrivit upp receptet nu:)
Manga kramar och ha en harlig vecka,
Nena
Lite enklare att baka än bagels, så dessa kanske man vågar sig på. För bagels är ju så gott.
Jag blir så glad när Du lägger ut sådana här recept!Det känns rejält på något sätt,något att sätta i handen på trötta gnälliga små barn(och vuxna)Jag har aldrig förstått mig på alla dessa cupcakes och macroner!
Trevligt lite socker i receptet! Vilken olja använder Du? Jag tänker baka med enbart ekologiska ingredienser och slänga med någon deciliter dinkelmjöl.Då bör de bli godkända till mina barnbarn!
Nu ska jag åka till Skärholmen och köpa cörekotu!!Där finns en välsorterad butik med varor från stora delar av världen!
Ha en fortsatt skön semester!
Acma är så gott! Poca likaså ;).
Längtar nu till vår Istanbulresa i juli, även om det bara blir 4 dagar så ska vi nog hinna med både det ena o det andra 😀
Kram
Acma är min absoluta frukostfavorit! Jag har dock aldrig provat på att baka det själv, utan alltid köpt rykande färskt från bageriet! 🙂
Vad härligt ni har det på semestern!
Bageln både låter och ser supergod ut!