Bjudbröd med olivfyllning (Acma, pirog) – mjuka

Bjudbröd med olivfyllning (Acma, pirog) är ett måste på buffébordet och det smakar så gott! Det är en typ av turkisk pirog, kallad acma. Eftersom det i receptet är smör mellan varje lager blir den väldigt saftig och god.

Bjudbröd med olivfyllning (Acma, pirog)

Bjudbröd med olivfyllning (Acma, pirog)

Vad är acma pirog? 

I Turkiet bjuder man ofta på buffémat, meze och pide, piroger, pizzor&lahmacun med olika fyllningar. Det är en typ av bröd med fyllning. Den här acman blir väldigt mjuk och saftig av smöret och är fylld med olivfyllning. Gott till det turkiska teet. Formen på acman blir också väldigt vackert, många gånger äter vi ju också med ögonen, eller hur? 

Vet du om oliver?

Oliver innehåller järn, fibrer och kalcium. Det innehåller även enkelomättat fett, som är det vi behöver. Och de svarta oliverna är fetare än de gröna. Vissa oliver kan ha plockats innan de mognats och på kemiskt väg färgats svarta med järnglukonat. Oliver ska också ligga i lag eftersom de är lite tjärva i smaken och även här fuskas det genom att det får mogna snabbare i lut. Välj oliver som är ekologiska, gärna kalamata oliver. 

 

Bjudbröd med olivfyllning (Acma, pirog)

Supermjuk gott turkisk bröd med fyllning.
Förberedelser10 minuter
Tillagningstid45 minuter
Måltid: Tilltugg
Kök: turkiskt
Keyword: Börek

Ingredienser

  • Ett paket torrjäst
  • 1 dl ljummen vatten
  • 1 äggvita
  • 8 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk strösocker
  • 1 dl ljummen mjölk
  • 1 dl rapsolja

Fyllning till pirogen

  • 100 gr smör
  • 150 gr svarta olivertapenade eller hacka själv med lite olivolja
  • 1 tsk salt

Pensling

  • 1 ägggula
  • Sesamfrön

Instruktioner

  • Blanda mjöl, salt, jäst, socker i en skål.
  • Häll i äggvitan, vatten, rapsolja, mjölk och knåda till en deg. Spar äggulan till penslingen.
  • Dela degen i cirka 15 bitar. Kavla ut varje deg till en rektangel cirka 9×13 cm. Bre på smör och lägg i fyllningen och rulla ihop som på bilden och fläta sedan till en fläta (som på bilden). Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
  • Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggulan och 1 msk olivolja för att pensla flätorna med. Strö på sesam och grädda mitt i ugnen i cirka 30 min tills de får färg.

Om du gillar pide kan du också prova dessa:
Vegetariska lahmacun
Lahmacun med köttfärs (turkisk pizza)
Pizza med fyllning