I det här receptet kan du baka glutenfritt bröd med bovetemjöl och rismjöl om du är känslig mot gluten eller celiaki eller helt enkelt vill undvika det. Ett väldigt enkelt recept för nybörjare och ger supergoda glutenfria frallor till frukost. Färska med en klick smör på kan du njuta av det glutenfria brödet, som smakar precis som vanligt bröd. Jag är på riktigt förvånad över att det kan bli så gott och fluffigt. Prova receptet du med!
Baka glutenfritt bröd
Att få till ett gott glutenfritt bröd recept kan vara svårt. Men med rätt mjöl och produkter behöver det inte vara så svårt. I det här saftiga glutenfria bröd receptet har jag använt mjölsorter som bovetemjöl och rismjöl. Det tycker jag blev väldigt gott bröd.
Anpassa ditt bröd
Om du vill anpassa brödet kan du lägga i lite morötter för att få dina glutenfria frallor ännu saftigare eller kanske baka i lite nötter. Och viktigt att ta ut i tid när de är gyllene i färgen så de blir saftiga och mjuka.
Recept för glutenfritt bröd
Det som jag gillar med det här receptet är att det går snabbt att baka. Du blandar ihop fiberhusk med vätska så att det sväller. Sedan tillsätter du lite olja och havregryn. Och sist blandar du i mjöl och knådar ihop till en kladdig deg. Väldigt enkelt och snabbt glutenfritt bröd utan jäst. Så blir du sugen på frallor på morgonen behöver du inte gå och handla färsk jäst utan du tar bara fiberhusk från skafferiet.
Varför jag väljer glutenfritt
Jag väljer att äta mindre gluten i min kost, då jag har märkt hälsofördelar med det efter att jag utbildade mig till holistisk hälsocoach. Jag läkte bland annat min knä- och höftskada när jag slutade äta gluten. Läs mer om min syn på kosten och hälsa. Det som jag har gjort när jag har gått över till glutenfrikost är att baka med rena mjölsorter och inte mjölmix.
Glutenfritt bröd
Ingredienser
- 3,5 msk fiberhusk
- 5 dl vatten eller mjölk
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1 dl havregryn
- 2 dl rismjöl
- 2 dl bovetemjöl durra eller teff går också bra
- Olja till pensling
- 0,5 dl solrosfrön att strö över
Instruktioner
- Blanda fiberhusk i vätska. Låt stå och svälla till en geléaktig konsistens i minst 15 minuter. Vispa med en ballongvisp så att det fylls med luft och gör bullarna fluffiga.
- Tillsätt olivolja och salt. Vänd ner havregrynen i smeten och rör om.
- Blanda i rismjöl och bovetemjöl i smeten och arbeta in med fingrarna. Häll på mer mjöl allt eftersom tills du får en bra konsistens. Det ska vara lite kladdigt.
- Forma till bullar. Pensla med olivolja och strö över frön. Grädda i ugn i 200 grader i 30-45 minuter mitt i ugnen. Ta ut när de fått guldaktig färg, så blir de saftiga och mjuka. Om du har i de för länge finns risk att de blir torra.
Testa min glutenfria morotsbröd, också bakat med bovetemjöl.
Lämna gärna en kommentar om inlägget eller en recension nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
Hej Yasemin!
Jag googlade på turkisk mat för en tid sedan och hamnade på din fina blogg. Tack för många bra recept! Jag har förresten också Raynauds syndrom. Får jag fråga hur länge du har haft det, och om du har något bra tips för att inte känna av besvären? : )
Allt gott,
Maria
Att åka skridskor är som att cykla nästan, det sitter i ryggraden på något sätt…
Låter som en god pastarätt, de kan man inte få för många bra recept på!
Min man har samma problemmed fingrarna. Ser hemska ut när han varit ute på vintern.
Jag tror aldrig jag kommer bli bra på att åka skriskor. Jag är lika rädd för att ramla som när jag var yngre.
Spenat och valnötssås låter ju bara hur gott som helst!
Vilket gott recept! Jag älskar att åka skridskor, vi åkte alltid på isen utanför sommarstugan när jag var liten. En gång var isen lite för tunn, och då blev det kallt om benen… 😉