Gammeldags äppelkaka med vaniljsås

Jaaaa, det är fredagsmys. Perfekt dag att bjuda in på fika och äta en god gammeldags äppelkaka med vaniljsås.

appelkaka

När man väl gjort sin egen vaniljsås kan man inte köpa pulverpaket och gå tillbaka. Jag kan inte heller köpa bröd för att de färdiga smakar inte längre gott i min mun. Och ibland orkar jag inte göra allt utan vill bara köpa färdigt. Just om detta skriver journalisten Mats-Eric Nilson här om ni vill läsa mer.

Gammeldags äppelkaka med vaniljsås

Måltid: Efterrätt

Ingredienser

  • 3 st ekologiska ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 100 g mandelmassa
  • Fyllning
  • 2 st stora äpplen
  • 1 msk smör
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk malen kanel
  • Smör och ströbröd till formen

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  • Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  • Tillsätt riven mandelmassa i smeten.
  • Kärna ur och skär äpplena i bitar. Stek dem i smör, strösocker och kanel tills de fått stekyta och börjar mjukna.
  • Blanda äppelbitarna med smeten och fyll en smord och bröad sockerkaksform.
  • Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  • Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik.

Källa recept: Leila ”A piece of cake”

Lämna gärna en kommentar om goda biffar nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3