Go Back

Gammeldags äppelkaka med vaniljsås

Måltid: Efterrätt

Ingredienser

  • 3 st ekologiska ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 100 g mandelmassa
  • Fyllning
  • 2 st stora äpplen
  • 1 msk smör
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk malen kanel
  • Smör och ströbröd till formen

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  • Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  • Tillsätt riven mandelmassa i smeten.
  • Kärna ur och skär äpplena i bitar. Stek dem i smör, strösocker och kanel tills de fått stekyta och börjar mjukna.
  • Blanda äppelbitarna med smeten och fyll en smord och bröad sockerkaksform.
  • Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  • Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik.