Jaaaa, det är fredagsmys. 🙂 Perfekt dag att bjuda in på fika och äta en god gammeldags äppelkaka med vaniljsås.
När man väl gjort sin egen vaniljsås kan man inte köpa pulverpaket och gå tillbaka. Jag kan inte heller köpa bröd för att de färdiga smakar inte längre gott i min mun. Och ibland orkar jag inte göra allt utan vill bara köpa färdigt. 🙂 Just om detta skriver journalisten Mats-Eric Nilson här om ni vill läsa mer. Idag ska jag bänka mig framför Let´s Dance och sedan Skavlan.
Recept Gammeldags äppelkaka med vaniljsås
Ingredienser
3 st ekologiska ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mandelmassa
Fyllning
2 st stora äpplen
1 msk smör
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
Smör och ströbröd till formen
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Tillsätt riven mandelmassa i smeten.
6. Kärna ur och skär äpplena i bitar. Stek dem i smör, strösocker och kanel tills de fått stekyta och börjar mjukna.
7. Blanda äppelbitarna med smeten och fyll en smord och bröad sockerkaksform.
8. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
9. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik.
Källa recept: Leila ”A piece of cake”
Vaniljsås
1 st ägg
2 msk strösocker
4-5 dl standardmjölk
2 msk potatismjöl
4 tsk vanillinsocker
Blanda allt utan vanillinsocker. Sjud såsen under omrörning tills den tjocknar.
Låt såsen kallna. Rör ner vanillinsocker i den kalla såsen.
Så gott med äppelpaj, måste testa att göra egen vaniljsås, har ännu inte gjort det och det bli ju säkert så mycket godare 🙂
Om man inte orkar röra och sjuda – och framförallt vänta – så kan man göra kallrörd vaniljsås. Det är busenkelt och supergott. Trevlig helg!
Det lät gott!
Har du provat att använda riktigt ekologiskt vaniljpulver? Finns bla på Ica! Det är toppen, och man vill aldrig använda något annat : )
Trevlig helg!
Tack Maria, nej men jag har sett att det finns andra alternativ än vanilinsocker. Ska prova det till nästa gång. 🙂
gott gotti gott gott
mmmm, ne guzel yemekler izim turk yemekleri!!
Vilka äpplen använde du? Ser jätte gott ut 😉