Supergod rostad tomatsoppa med fetaostkräm. Receptet tomatsoppa på färska tomater passar utmärkt när du behöver något snabbt och lätt till middag. Och vem vill inte ha snabblagat?
Rostad tomatsoppa på färska tomater
Här är ett middagstips till en återkommande vardagsrätt här hemma. Jag älskar att smakerna blir framhävda av de färska tomaterna som du rostar i ugnen tillsammans med de andra grönsakerna. Fördelen med italiensk tomatsoppa som du lagar från grunden är att du kan variera det, så släng i det du har hemma, du kan också testa att lägga i fänkål eller morot för att få i mer näring. Vill du ha en matigare soppa kan du ha i vita bönor, risoni, fetaost och servera med bröd eller quesadillas. Lite grädde / creme fraiche som får koka med i slutet gör soppan krämigare. Toppa på yoghurt eller fetaostkräm. Gillar du hetta kan du koka med lite chili eller cayennepeppar.
Ugnsrostad tomatsoppa passar också utmärkt att göra storkok av och äta några dagar efter varandra eller om du vill frysa in och ta med som matlåda. Du kanske har egna färska tomater som du odlat på balkongen och vill använda i matlagning. Eller passa på när du har tomater som börjar bli lite skrumpna, så får du inget matsvinn.
Rostad tomatsoppa med fetaostkräm
Ingredienser
- 6-8 st tomater färska
- 1 st röd paprika
- 1 st gul lök
- 4-5 st vitlöksklyftor
- några kvistar timjan
- 3-4 msk olivolja
- 1 liter vatten
- salt och peppar, chilipeppar
- Haydari: Yoghurt, Fetaost
- Stekt vitlöksbröd, quesadillas
Instruktioner
- Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
- Lägg skivade tomater, paprika och lök, vitlöksklyftor med skal och timjan på en ugnsplåt. Ringla över olivolja och laga i ugnen tills det får färg cirka 30-40 minuter.
- Plocka bort timjan, vitlökens skal och mixa grönsakerna i en gryta. Häll på varm fondvatten och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med haydari och stekt vitlöksbröd.
Recept till haydari – fetaostsås finns här.
Lämna gärna en kommentar om receptet nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept blir uppskattad. <3